Мир із «титушками»

03.09.2013
Мир із «титушками»

Обвинувачені (зліва направо) Михайло Пшук, Андрій Ярошенко, Сергій Приходько та Вадим Титушко на суді. (УНІАН.)

Після трьох місяців судових засідань у справі про побиття журналістів Ольги Сніцарчук та Владислава Соделя Шевченківський суд столиці вчора виніс вирок. «Спортсмени», обвинувачені в побитті кореспондентки «5–го каналу» та фотокора «Комерсанта» на мітингу опозиції 18 травня в центрі Києва, засуджені умовно. Нагадаємо, що окрім білоцерківського майстра єдиноборств Вадима Титушка, чиє прізвище вже стало прозивним для молодиків спортивної зовнішності, яких наймають для «підсилення» політичних мітингів та захоплень власності, у справі фігурували ще троє молодиків — Михайло Пшук, Сергій Приходько та Андрій Ярошенко. Останній відмовився визнавати свою провину і збирається надалі судитись із журналістами.

Перш ніж суд виніс остаточне рішення, у п’ятницю сторони уклали мирову угоду, за якою троє підсудних визнають свою вину за двома статтями (296 — «хуліганство» та 171 — «пере­шкоджання журналістській діяльності»). Також, відповідно до вчорашньої постанови суду, Вадим Титушко зобов’язаний покрити журналістам матеріальну (707 грн. Ользі та 1613 грн. — Владу) і моральну шкоду (22 тис. грн.). Пшук і Приходько виплатять по 4 тисячі гривень.

Гроші, які заплатять «титушки», позивачі вирішили передати на благодійність. «Одна частина грошей буде спрямована музиканту, який усе літо пролежав у комі. Друга частина піде на розвиток громадського телебачення», — розповіла Сніцарчук.

Відразу після рішення повідомлення про мирову угоду в соціальних мережах Ольгу та Влада почали звинувачувати у «запроданстві» — мовляв, як так, стільки зусиль, аби притягнути бандюків до відповідальності, стільки шуму — а закінчилося все пшиком. Але Ольга Сніцарчук у коментарі «УМ» пояснила: «Ми уклали цю мирову угоду, щоб не затягувати справу. Троє підсудних визнають провину за обома статтями, Вадим Титушко отримав три роки позбавлення волі, покарання відбуватиме умовно — іспитовий термін два роки. Сергій Приходько і Михайло Пшук — по два роки, відбуватимуть умовно з іспитовим терміном 1 рік 6 місяців. Усе, що ми хотіли вирішити у цій справі, — реалізовано».

За словами потерпілої, якщо впродовж цього часу підсудні щось десь порушать, відбуватимуть покарання повністю. До того ж, каже Ольга, відповідно до угоди, «титушки» привселюдно вибачились перед телекамерами. У своєму щиросердному зізнанні хлопці пообіцяли, що більше не здійснюватимуть ніяких перешкоджань журналістській роботі і шкодують про те, що сталося.

Як розповів у коментарі «УМ» адвокат журналістів Ігор Федоренко, «переговори щодо мирової угоди тривали не один місяць — ще з початку судової тяганини ми думали про те, щоб її підписати, але, як бачимо, узгодили ці питання лише зараз».

Варто зазначити, що протягом трьох місяців Вадим Титушко відмовлявся визнавати свою провину і на судових засіданнях постійно наголошував, що він не бив журналістку і не здійснював хуліганських дій. Після судового засідання в коментарі «УМ» Вадим зазначив, що «мирова» стала найоптимальнішим рішенням у цій справі. При цьому коли до нього прийшло усвідомлення вини і зміна поглядів щодо своєї поведінки, хлопець­ не пам’ятає.

Щодо Ярошенка, який відмовився визнавати свою провину, то він сказав: «Мені шкода, що я опинився в той день в тому місці, але це були не хуліганські дії з мого боку і я не чинив нічого протизаконного, не перешкоджав роботі журналістів, як це заявляють Ольга та Влад». Він упевнений, що йому можна інкримінувати тільки грубе порушення громадського порядку, тому збирається й надалі судитися.

На запитання журналістів, звідки в Андрія Ярошенка гроші на захист та публічні виступи (його захисник напередодні суду влаштував прес–конференцію в агентстві УНІАН, де оренда залу дуже недешева), ані підсудний, ані його захисник не надають відповіді. Натомість юрист Станіслав Батрін, який публічно представляє інтереси Ярошенка, прирівняв свого підзахисного до... відомих українських політв’язнів. «Я хочу, щоб в Україні було справедливе і чесне правосуддя. Справа щодо Андрія Ярошенка має розслідуватись на такому ж рівні, як і Юлії Тимошенко та в минулому Юрія Луценка», — сказав адвокат.