Наша надія й «Оплот»

29.08.2013

Харківське державне підприємство «Завод імені Малишева» планує зменшити свою залежність від постачальників iз країн СНД, створивши замкнутий цикл виробництва броньованих військових машин. «Ми хочемо освоїти на заводі виробництво гармат, катків, гусениць та інших виробів, — повідомив гендиректор підприємства Вадим Федосов. — Це максимально виключить залежність від імпортної складової. Розраховуємо зайнятися танковою електронікою, тепловізійною технікою, розробкою програмних засобів. Перед нами стоїть завдання максимально замкнути цикл усередині концерну «Укроборонпром», до складу якого входить підприємство, для того, щоб збільшити прибуток». Піти на цей крок «малишевців» змусив і той факт, що виробнича кооперація з підприємствами СНД залишається по–радянському дуже інертною та малоефективною й не вписується у динаміку розвитку сучасного ринку озброєнь.

За словами Вадима Федосова, серйозні реформи на харківському «танкограді» почалися два роки тому після його входження до складу згаданого концертну. Було поставлено завдання у стислий термін запустити повноцінне серійне виробництво танку «Оплот». Тоді в цю «затію» ніхто серйозно не повірив, оскільки реалізовувати її довелося «в умовах наджорстких фінансових обмежень». Але «малишевці» з цим завданням впоралися й на основі сучасних технологій та інновацій створили бойову машину, що за багатьма тактико–технічними характеристиками не має аналогів у світі.

Складність цього завдання полягала в тому, що завод тривалий час не випускав серійних танків. А остання модель підприємства — Т–80УД за своїми технічними характеристиками значно поступається «Оплоту», адже останній уже отримав «репутацію» однієї з найскладніших бойових машин у світі. Його надійність устигли оцінити й замовники. Недавно до Харкова приїздила інспекція від Королівської Тайської армії, аби проконтролювати хід виконання раніше укладеного контракту на виробництво нового танку. Невдовзі харків’яни відправлять до Таїланду п’ять готових бойових машин. А в лютому цього року компанія «Укрспецекспорт» підписала чотирирічний контракт iз представниками Пакистану на поставку 110 харківських силових установок для танків. Вартість угоди — більше 50 мільйонів доларів.