«Наркомівські» відсотки

29.08.2013

Уже наступного тижня Верховна Рада збереться після канікул на нову сесію, а поки що громадська мережа «Опора» підбила підсумки роботи парламентських комітетів протягом першої сесії. Висновки моніторингу: народні обранці ставляться до роботи в комітетах безвідповідально, а найбільше цікавляться грошовими потоками.

Нагадаємо, що в Раді VII скликання сформовано 29 комітетів. З них, свідчить «Опора», лише в Комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи збалансоване політичне представництво опозиційних та провладних фракцій. Партія регіонів та її союзники мають більшість у 21 комітеті, опозиція — у семи.

Найбільш «напханий» Бюджетний комітет — до його складу увійшло 37 депутатів. Найменш популярними серед народних обранців є Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів та Комітет з питань інформатизації та інформаційних технологій — по 7 членів. Це є нехтуванням закону, який самі депутати й приймали. Відповідно до ч. 2 ст. 5 Закону «Про комітети Верховної Ради України», до складу кожного з комітетів може входити не менше 9 і не більше 30 народних обранців.

Як розповіла «УМ» Ольга Айвазовська, координатор виборчих та політичних програм «Опори», «те, як депутати ставляться до роботи в комітетах, засвідчує справжнє їх ставлення до народу, неповагу до нього. Ми бачимо, що на пенсіонерів та інвалідів у депутатів немає часу, а от на засідання щодо держбюджету усі згодні приходити. Ми намагатимемось урегулювати цю ситуацію, тому що це очевидне порушення закону».

Народний депутат від ВО «Свобода», член Комітету з питань національної безпеки й оборони Юрій Сиротюк у коментарі «УМ» розповів, що порушення щодо кількості членів у Бюджетному комітеті його не здивувало, оскільки всі депутати–лобісти, які мають відношення до бізнесу, намагаються працювати з державними коштами. «Очевидно, що робота в цьому комітеті їм вигідна, оскільки вони мають доступ до розподілення фінансових потоків», — каже націоналіст.

«Опора» також свідчить, що три комітети незаконно приховують протоколи своїх засідань: пріснопам’ятний Комітет з питань бюджету, Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності ВР, а також Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин.

Найбільш активними під час обговорення законопроектів є члени Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, Комітету з питань науки і освіти, Комітету з питань інформатизації та інформаційних технологій. На засіданнях решти комітетів дискусій щодо суспільно–важливих питань практично не відбувається.

Враховуючи кількість виступів депутатів на комітетах у співвідношенні до чисельності фракції, дослідження показало, що найбільш активною фракцією на цьому рівні є «Свобода», середній показник якої — 40,38% виступів. Найменш активною фракцією є Партія регіонів, на депутатів якої припадає 22,37% виступів. Для порівняння: «Батьківщина» — 32,36%, КПУ — 31,18%, «УДАР» — 28,36%, позафракційні — 17,43%.

Юрій Сиротюк пояснює здобуток націоналістів так: «Свобода» просто не пропускає засідання комітетів і активно працює в обговореннях».

За перші півроку роботи найкращий показник відвідуваності засідань комітетів мають депутати все тієї ж «Свободи» — 91,3%, далі — КПУ — 81,9%, «Батьківщина» — 79,1%, Партія регіонів — 78,2%, «УДАР» — 76,4%, позафракційні — 69,8%.

Найвищий показник присутності народних депутатів на засіданнях комітетів (94,17%) — у Комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Найменш дисциплінованими є депутати Комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ й регіональної політики (58,33).

Шестеро депутатів не відвідали жодного (!) засідання комітету, до складу якого входять. Лідерами за кількістю пропусків є позафракційні Ігор Палиця, Павло Балога, Костянтин Жеваго, депутат від Партії регіонів Юрій Іванющенко (той самий, який на День Незалежності одержав орден «За заслуги» III ступеня), Віталій Ковальчук із партії «УДАР» та головний комуніст Петро Симоненко.