«...Бо хто за що, а ми за Незалежнiсть»

28.08.2013
«...Бо хто за що, а ми за Незалежнiсть»

Чоловік тримає прапор, в той час як за нього тримається дитина. Дуже символічно в День Незалежності. (Юрія САПОЖНІКОВА)

Україна відзначила 22–гу річницю Незалежності. Святкування прокотилися по всій державі (в попередньому номері «УМ» давала анонс більшості заходів, запланованих на 24 серпня). Традиційно найгучніше відзначали в столиці. Кореспонденти «УМ» пройшлися Києвом у цей день.

Стрітбол, вишиванки і російські пісні

Як повідомляє прес–служба КМДА, у святкуванні річниці Незалежності взяли участь близько 500 тисяч киян та гостей столиці, у тому числі й з–за кордону. За особистими спостереженнями, людей було більше. Настільки дивно було спостерігати повні вулиці людей, від Лаври і до Бессарабського ринку. До речі, цікаве нововведення цього року — перекрити майже весь центр Києва для руху автівок, а не тільки Хрещатик.

Сам Хрещатик на день став спортмайданчиком. Були і картинг (гонки на маленьких машинках), і майданчики для стрітболу (різновид баскетболу, але з одним кільцем). Для всіх зацікавлених демонстрували спортивні авто. Відбувалося також спортивно–сімейне свято «Тато, мама, я — спортивна сім’я» та багато інших заходів.

Також з самого ранку проходив Всеукраїнський фестиваль морозива за участi провідних вітчизняних виробників. Це трошки дивно виглядало, адже погода стояла далеко не спекотна. Традиційно вже пройшов і Парад вишиванок за участю делегацій із 20 областей України. Від «Мистецького арсеналу» до головної площі країни рухалися чотириметрові вози з диво–птахами, розфарбованими у традиційних мотивах народної вишивки. Завершилося карнавальне дійство флеш–мобом «Вишиванка–dance».

Святкування 22–ї річниці Незалежності України завершував вечірній концерт на майдані Незалежності. І от до нього було найбільше запитань. Найголовніше — чому найняли російськомовного ведучого? Нічого не маємо проти Шепелєва, але це ж українське свято! Запрошені українські артисти теж розмовляли російською та виконували пісні цією ж мовою. Не всі, але все одно дивно. Загалом, якщо знову ж таки вірити КМДА, протягом вечора концерт відвідало близько 140 тисяч глядачів.

Вартість свята

Фінальним акордом святкувань став салют. Коли в небі відгриміли останні залпи, журналісти одразу кинулися рахувати, скільки ж коштувало це щастя столиці. Як виявилося, Київська міськдержадміністрація витратила на проведення загальноміських заходів iз нагоди Дня Державного Прапора України та 22–ї річниці Незалежності України майже півтора мільйона гривень.

Про це повідомляє портал «Наші гроші» з посиланням на «Вісника державних закупівель». Як зазначається, право на проведення загальноміських заходів виграло ТОВ «Таврійські ігри».

Водночас голова КМДА Олександр Попов напередодні свята повідомив, що концерт на Майдані та феєрверк не фінансуватимуть iз міського бюджету. «Він коштує дорого, але ми не оплачуємо його з бюджету», — сказав Попов.

Об’єднані святкували окремо

Багатьох здивувала звістка, що об’єднана опозиція вирішила святкувати День Незалежності окремо один від одного. Три опозиційні партії навіть не перетнулися під час святкувань. Як згодом сказав лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк, так уже домовилися цього року.

«Зараз по всіх областях і містах проходить акція, хода з українським державним прапором і європейським прапором. Це узгоджений формат опозиції. Це ми якраз обговорили у Львові, де були разом на Все­світньому конгресі українців», — наголосив Яценюк у суботу під час урочистої ходи, організованої його партією.

А в іншому місці Києва в цей час більше 20 байкерів на чолі з лідером партії «УДАР» Віталієм Кличком iз нагоди Дня Незалежності України вирушили в мотопробіг iз Києва до Вільнюса. За задумом «ударівців», цей мотопробіг символізуватиме прагнення України підписати Угоду про Асоціацію з ЄС.

Ну а лідер Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок та його колеги по партії вже традиційно форсували Дніпро, здійснивши заплив через річку в Кременчуці (Полтавська обл.). Його теж не бентежить така от роз’єднаність у святкуваннях. «Це не є щось таке особливе. Два роки разом святкували, а сьогодні — ні. Як і три роки тому. Це не так важливо, — сказав Тягнибок. — Важливо, що ми координуємо свої дії і між нами є діалог. Кожна партія вирішує самостійно, де і як святкувати. Тут же немає такого, що ми всі повинні працювати однаково. Тоді ми були б однією партією».

Рекорд Гіннесса

Як повідомили «УМ» у прес–службі Харківської міської ради, місцеві флористи встановили світовий рекорд iз довжини квіткової клумби.

На честь 70–річчя визволення міста та Дня Незалежності України набережну річки Лопань, біля скверу «Стрілка», прикрасили 80 тисячами жовто–синіх квітів, якi утворювали безперервну лінію довжиною близько 2,8 км.

Представники Книги рекордів Гіннесса підтвердили, що це майже на 800 метрів перевищує попередній рекорд, встановлений у місті Тілбург (Нідерланди) у 2009 році.

За словами флористів, які працювали над рекордною клумбою, рослини сорту тагетіс і петунія невибагливі й при гарному поливі цвітуть до морозів. «Люди працювали близько трьох місяців, аби виростити композицію, — повідомили «УМ» у прес–службі. — Після свят плануємо всі квіти віддати дитячим садкам, школам та лікарням. Нехай там ростуть і приносять щастя».

Додамо, що у Києві 23 серпня відкрилася п’ятдесят восьма щорічна міська виставка квітів на Співочому полі. Квіткові композиції присвячені Дню Незалежності України і виконані в стилі «дитячі мрії».

За словами генерального директора комунального об’єднання «Київзеленбуд» Михайла Царенка, на 2000 кв. м зеленбудівці художньо прилаштували 300 000 квітів. Серед них переважно — альтернатера, агератум, хризантема, седум тощо.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>