НЕМОжливий крок до свободи

22.08.2013
НЕМОжливий крок до свободи

(з сайта nemokiev.com.)

Історія з київським дельфінарієм, яка тривала понад півроку, нарешті досягла апогею. Господарський суд міста Києва прийняв рішення про знесення «Немо», що розташований за адресою: просп. Академіка Глушкова, 9,  задовольнивши позов інспекції державного архітектурно–будівельного контролю у м. Києві.

ТОВ «НЕРУМ», яке є власником дельфінарію, звинувачували у незаконній побудові акваріума на самовільно захопленій земельній ділянці. За словами Віталія Черняховського, головного координатора Громадянської кампанії «Форум порятунку Києва», адвокат на суді не мала жодного документа про законність зведення будівлі й лише просила перенести слухання до Одеси, де розташований головний офіс компанії відповідача.

Громадські активісти протягом року проводили низку акцій під гаслами: «Хлорована тюрма для дельфінів повинна бути закрита! Коли міліція припинить незаконну підприємницьку діяльність дельфінарію?», «Внутрішні війська, захищайте країну, а не незаконний дельфінарій!», звертаючись до перших із проханням не ігнорувати правопорушення, до других — не співпрацювати із правопорушниками.

Рiч у тiм, що керівництво дельфінарію уклало угоду зi спецпідрозділом внутрішніх військ МВС України «Барс» (військова частина 3027) про охорону будівлі. Представники «Форуму» звернулися до військових і наголосили на тому, що відсутність рішення Київської міської ради про надання земельної ділянки, дозволу на виконання будівельних робіт, дозволу Мінприроди на утримання в неволі морських тварин і дозволу Державної ветеринарної та фітосанітарної служб доводить те, що юридично київський дельфінарій «Немо» не існує, а охороняти неіснуючий об’єкт — неможливо.

Перемогою на цьому суді активісти в цілому задоволені, але вони не вважають її остаточною: «Це лише перший крок. Ми очікуємо, що сторона відповідача подаватиме апеляцію. Але ми до цього готові. Ми готуємо низку акцій, у яких відстоюватимемо свою позицію захищати дельфінів. Наступний наш крок — це вилучення тварин із дельфінарію. Доки цього не зроблять, неможливо буде зруйнувати будівлю. Я зустрівся з головою Державної екологічної інспекції Павлом Жилою, і ми домовилися, що він зробить усе можливе для переправлення чотирьох дельфінів–афалінів, морського лева і котика до севастопольського дельфінарію. Там набагато кращі умови», — каже «УМ» пан Черняховський.

Незважаючи на рішучість противників, адміністрація «Немо» не втрачає оптимізму. Там, як завжди, цю проблему намагаються заперечувати й не помічати.

«Нічого особливого не сталося, — поділився з «УМ» Олексій Кисловський, директор київського дельфінарію. — Ми вже подали апеляцію. І днями, я впевнений, наш позов задовольнять. У цьому немає жодного сумніву. Бо рішення Господарського суду було незаконним, а незаконні рішення у нас відміняють».

Закиди щодо відсутності прав на забудову пан Олексій також відкинув: «На парканах теж багато чого пишуть, але це не означає, що там пишуть правду. Наш дельфінарій працював і ми не плануємо його закривати». Обіцянкам директора важко не повірити, адже, попри всі заборони і навіть попри офіційне закриття санітарно–епідеміологічною станцією, «Немо» працював у звичному режимі до сьогоднi, проводячи шоу–програми і запрошуючи гостей.

До речі, представники «Форуму порятунку Києва» чекали на представників ­дельфінарію коло суду. Перед вирішальним засіданням вони збиралися подарувати їм обруч і м’яч, щоб вони самі розважали відвідувачів замість бідолашних тварин.

«Цього, на жаль, зробити не вдалося, тому що, по–перше, ми не помітили, як адвокат зайшла до зали суду. По–друге, вона — наймана особа і не має жодного стосунку до дельфінарію, тож вручати їй ці спортивні атрибути не було сенсу, хоча ми й принесли їх із собою», — зазначив Віталій Черняховський.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>