Бите скло Хрещатика, 36

21.08.2013
Бите скло Хрещатика, 36

(Юрія САПОЖНІКОВА.)

Столична міліція перевіряє «факти псування майна територіальної громади Києва під час штурму адміністративної будівлі міської ради... На місці працювала оперативно–слідча група... Оцінять збиток, завданий столичній казні, а це розбиті вікна, зіпсована офісна техніка та меблі». Про це повідомляє прес–служба Київської міськдержадміністрації з посиланням на ГУ МВС у місті.

Однак за сутичками з міліцією, дзвоном скла, вигуками опозиційних депутатів та найнятих владою «тітушків» загубилося головне питання: коли столична громада зможе отримати нову Київраду, в легітимності якої ніхто не сумніватиметься?

На позачерговому засіданні міськради депутати провладної більшості підтримали п’ять постанов порядку денного, зокрема звернення до Верховної Ради України. Його текст досі офіційно не оприлюднено. Дехто припускав, що Київрада запропонувала парламенту конкретну дату для призначення виборів у столиці. Далебі, перевірка показала, що це не так.

«У нашому зверненні зазначено, що ми просимо Верховну Раду призначити вибори в Києві. Проте ми не називали конкретної дати, оскільки це не в нашій компетенції», — сказав у коментарі «УМ» голова фракції Партії регіонів у міськраді Володимир Філіппов.

Нагадаємо, існує рішення Конституційного Суду про «узаконену» можливість відтягувати вибори в Києві до осені 2015 року. Але ж міська громада має повне право обрати своїх представників до Київради вже тепер, справа лише в політичному рішенні щодо дати цього голосування. «Ну... можливо, і можна було б запропонувати якусь дату виборів, але я вважаю, що це не політкоректно. Тому що усі рішення повинні приймати депутати ВР, а такими пропозиціями ми б чинили тиск на їх рішення, це було б зайвим. Найголовніше — те, що ми прийняли це звернення» — каже пан Філіппов.

У київській організації «Батьківщина» вважають, що такі «подачки», як це звернення, — лише імітація бажання виборів. Голова фракції «Батьківщини» в Київраді Тетяна Меліхова в коментарі «УМ» зазначила, що «регіонали» роблять усе, щоб зберегли владу в столиці без виборів і провести їх аж у 2015 році: «У постанові вказано, що Київрада просить ВР призначити вибори, зважаючи на рішення Конституційного Суду, який прийняв рішення щодо легітимності роботи цієї Київради».

Володимир Філіппов заочно полемізує: «Вважаю, що найближчим часом виборів у столиці не буде. Але це не залежить від Партії регіонів, як багато хто вважає. Не зацікавлена в цих виборах опозиція, яка веде політичну гру і тримає інтригу. Вони самі не знають, чого хочуть. Коли їм потрібно — вони досягають свого будь–якими способами, а зараз це просто не в їхніх інтересах». Представник влади зазначає, що на понеділковій акції чомусь не було Кличка й Тягнибока, зате розбите вікно стало хорошим піаром для Арсенія Яценюка. «Дійсно, навколо будинку КМДА була посилена охорона, а що ж робити у тому випадку, коли депутати кричать, зчиняють паніку, тягнуть людей за собою, як Ленін на бронепотяг? Звісно, потрібно якось врегульовувати ці ситуації», — пояснює жорсткі дії міліції Філіппов.

Також «УМ» стало відомо, що депутати міської ради в окремому зверненні до парламенту запропонували дати оцінку діям народних депутатів України та їхніх помічників–консультантів під час участі в роботі пленарних засідань сесії Київради та внести зміни до законів, які б встановлювали повноваження нардепів та їхніх помічників у цій царині. Йдеться про силовий тиск опозиції, передусім «свободівців», на Київраду. У Партії регіонів «УМ» повідомили, що сподіваються на відповідні рішення ВР, оскільки залишати події цього літа без оцінки — розбиті вікна, зняті з петель двері — просто неможливо. Хоча тут коса може найти на камінь, адже не лише нардеп, а й простий член територіальної громади має право контролювати засідання міськради та бути присутнім на ньому.

ДО РЕЧІ

Опозиція подала апеляційну скаргу до Київського окружного адміністративного суду на попереднє рішення суду, який визнав діяльність Київради після 2 червня законною. Як розповів «УМ» народний депутат Юрій Одарченко, голова міської парторганізації «Батьківщини», суд прийняв просто абсурдне рішення, яким постановив, що, навіть незважаючи на наступні рішення Верховної Ради щодо виборів, секретар Київради, в. о. міського голови Галина Герега може виконувати свої обов’язки до 2015 року. «Суд ще не призначив розгляд нової справи, проте я можу однозначно сказати, що минуле рішення судді було або замовлене, або куплене, тому що воно не має ніякого юридичного підтвердження», — каже Одарченко.