Відлуння «Родоводу»

14.08.2013
Відлуння «Родоводу»

Екс–депутат Олександр Шепелєв.

Після 40 діб екстрадиційного арешту в Будапешті має вирішитися майбутнє екс–нардепа Олександра Шепелєва, якого 5 липня разом із дружиною затримав Інтерпол. В Україні його обвинувачують у замаху на вбивство, а також розкраданні державних коштів у великих розмірах. За повідомленням «Радіо «Свобода», напередодні рішення суду про висилку його в Україну (чи ні) Шепелєв та його дружина попросили політичного притулку в Угорщині.

Не помітний у публічній політиці, в бізнес–колах Шепелєв зажив слави «схемщика» — людини, яка вміє отримувати вигоду зі сторонніх фінансових потоків, займається «відмиванням», конвертацією, «обналічкою» коштів. До Верховної Ради цінний кадр потрапив після виборів 2006 року за списком БЮТ. Після зміни владних еліт, у 2011–му «тушкувався» у фракцію Партії регіонів разом із Миколою Баграєвим, Антоном Яценком, Олександром Фельдманом та ін. Ще через рік Шепелєв став позафракційним, а наступні парламентські вибори восени 2012–го — програв.

«Про діяльність Шепелєва з ознаками злочину у фінансовій сфері я неодноразово писав депутатські звернення на ім’я Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко, Генерального прокурора і голови Служби безпеки України, але тоді, коли він був народним депутатом, належної реакції не було й ніяких заходів не вживалося», — розповів «УМ» розвідник у відставці, екс–нардеп Григорій Омельченко, пообіцявши розкрити решту подробиць по приїзду з–за кордону.

Нагадаємо, 4 липня його затримали в Будапешті представники німецького Інтерполу й угорської поліції. Шепелєв сидів у ресторані готелю Four Seasons з виданим на чуже ім’я угорським паспортом у кишені.

Перше й головне обвинувачення, через яке Шепелєв виїхав з України, — це розкрадання 340 млн. грн. банку «Родовід» у статусі неформального куратора, який йому, за версією слідства, визначила тодішня Прем’єрка Тимошенко. Захист Шепелєва вважає, що метою замовників цієї справи може бути отримання інформації та компромату на саму Юлію Тимошенко, яка відіграла важливу роль у націоналізації «Родоводу». А також отримання інформації на високопоставлених політиків, наближених свого часу до бізнесу «Сім’ї», з якими Шепелєв співпрацював під час роботи в Національному банку, «Укрбізнесбанку», банках «Національний стандарт», «Володимирський», «Європейський» та інших установах, де прокуратура також вбачає «кураторство» Шепелєва. Крім того, екс–депутат нібито фігурував у «мокрих» справах: організації вбивства голови наглядової ради «АвтоКрАЗбанку» Сергія Кириченка в січні 2003 року, полковника МВС Єрохіна у 2006–му й замаху на життя голови правління банку «Союз» Сергія Дядечка.

«Жодних доказів причетності Шепелєва до ухвалення будь–яких фінансових рішень у «Родоводі» й інших банках немає, бо він не був посадовою особою, від якої щось залежало, жодних рішень не підписував і вплинути на будь–які рішення не міг», — сказав у коментарі «Дзеркалу тижня» адвокат і батько обвинуваченого Олександр Шепелєв–старший. Захисник стверджує, що у справі розкрадання держкоштів у банку згадується чимало високопосадовців, які були при владі до 2010 року, й тих, хто зараз керує країною.

Українське бюро Інтерполу спростовує політичну складову звинувачень Шепелєва. А представник «Батьківщини» Володимир Ар’єв, який не так давно попереджав про підготовку нового звинувачення проти Юлії Тимошенко, запевняє: «Перед співробітниками прокуратури ставлять завдання «розколоти» Шепелєва, щоб він дав потрібні свідчення, — сказати, що в цих нових справах, які відкрилися, винна Юлія Тимошенко».