Прийде Спас — готуй бюджет про запас?

07.08.2013

Керівництво Київської міської ради вирішило провести сесію через два тижні — 19 серпня, на Спаса. Відповідне розпорядження підписала секретар Київради Галина Герега, хоча засідання депутатів з приводу призначення дати не було.

«Ми не можемо обійтися без нормальної роботи Київради — Київ може залишитися без бюджету на 2014 рік», — намагається привернути громадськість на бік влади голова КМДА Олександр Попов, киваючи на опозицію, яка, мовляв, заважає підготувати бюджет столиці, вимагаючи «швидких» виборів. За словами Попова, якщо Верховна Рада й призначить київські вибори, то вони в будь–якому разі відбудуться не раніше грудня. У порядку денному Гереги пропонується розглянути питання внесення змін до бюджету і програму соціально–економічного розвитку Києва, утворення в місті центрів надання адміністративних послуг, а також звернення Київради до Верховної Ради (щодо призначення дати київських виборів?).

«Спекуляції щодо надбавок до ­зарплат, які влаштував голова КМДА Попов, — це лише політичний піар, оскільки Київрада ще півроку тому провела ці рішення. Тому Попову тільки й треба, що їх виплачувати у погодженні з рішенням Київради, — зауважила голова фракції «Батьківщина» в міськраді Тетяна Мелехова. — Що стосується «невідкладних» питань, то владі ніхто не заважав внести їх до порядку денного ще до закінчення повноважень Київради — до 2 червня — замість того, щоб переобтяжувати порядок денний земельними питаннями».

Нагадаємо, 5–річний термін повноважень КР та мера сплив на початку червня, однак більшість у парламенті не поспішає призначати чергові або позачергові вибори. Влада забезпечила рішення Конституційного Суду, відповідно до якого вибори в столиці можна не проводити аж до осені–2015. Однак спроба влаштувати «прострочену» сесію була зупинена опозицією.

Протягом трьох тижнів після зриву того засідання Попов намагався кулуарно домовитися з опозиційними нардепами про ненапад і запрошував їх до співпраці. Позиція «УДАРу» і «Свободи» з цього приводу була категорична — депутати і 19 серпня бойкотуватимуть «незаконне» засідання Київради та всіляко перешкоджатимуть його проведенню. У «Свободі» заявили навіть про намір штурмувати Київраду. В «УДАРі» сценарій і форма протистояння обговорюються. Слідом за ними зривати сесію Київради пообіцяли й депутати «Батьківщини».

«Враховуючи «колосальну» підтримку Партії регіонів у Києві, на виборах у Київраду вона отримає дуже поганий результат. Максимально — 10%. Щоб не втратити контроль над міською радою і мером, влада сьогодні робить усе можливе, щоб вибори у столиці не відбулися», — обурюється лідер «УДАРу» Віталій Кличко й готує скаргу до Європейського суду з прав людини з приводу непризначення виборів у Києві.

У фракції Партії регіонів вважають, що 19 серпня кворум збереться і без опозиційних депутатів. Але голова фракції ПР у Київраді Олексій Омельяненко зазначає: «Якщо буде так, як минулого разу, коли якісь незрозумілі особи вистрибували до президії і адміністрація це допустить, тоді, звичайно, не вийде».

Крім того, у середині серпня очікується розгляд справи у Вищому адміністративному суді стосовно бездіяльності Верховної Ради, яка понад рік після завершення повноважень попереднього міського голови Черновецького не спромоглася вирішити питання позачергових виборів мера. Позивачами виступили народні депутати з «Батьківщини» Юрій Одарченко та Олександр Черноволенко.

 

КОМЕНТАР ПО ТЕМІ

Олександр Черненко,
голова Комітету виборців України:

— У Києві сьогодні немає повноважної влади. І її треба туди повернути. На рік, на півтора, на місяць, чергові чи позачергові — немає жодної різниці. Просто вибори треба проводити, і крапка.

Хто стане кандидатом від опозиції? Навіть якщо вони висунуть узгодженого кандидата, все одно підуть і Петро Порошенко (який, швидше за все, і має стати тим «єдиним узгодженим». — Ред.), і Микола Катеринчук. Соціологія показує, якщо йде Кличко, то він перемагає без питань. Якщо він не йде, тоді перемагає будь–хто від об’єднаної опозиції, але при цьому в Катеринчука теж залишаються шанси, хоча й не такі великі. Його рейтинг сьогодні реально зростає — це засвідчують всі соціологічні опитування. Так, він не лідер перегонів, але якщо він стартував з 3–5, то сьогодні вже більше 10%. Хоча, можливо, це тому, що ніхто інший, крім Катеринчука, не почав активну рекламну кампанію.