Як ми змiцнимо ЄС

31.07.2013
Як ми змiцнимо ЄС

Спостережна місія Європарламенту у складі Олександра Кваснєвського і Пета Кокса перебуває в Україні з триденним візитом. Учора спостерігачі зустрілися у Криму з Президентом Віктором Януковичем. Однією з тем обговорення стала справа ув’язненої екс–глави уряду, яка залишається перешкодою на шляху до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Спостерігачі Європарламенту, відповідно до заявлених ними правил, не дають коментарів щодо моніторингу цієї справи аж до вересня, коли по завершенні, місія має оприлюднити свій висновок. На думку політолога Костянтина Матвієнка, предметом розмови між Президентом і євродипломатами став так званий «список Фюле» з 19 умов, здійснення яких відкриє Україні двері до євроасоціації. «Попри заяви Лутковської і Кожари, про відсутність юридичних підстав щодо звільнення Тимошенко, якісь обіцянки українська влада все–таки дасть, і перед самим самітом її можуть відправити на лікування», — припустив у розмові з «УМ» політолог.

Водночас сам автор списку умов — єврокомісар iз питань розширення та політики сусідства Штефан Фюле заявив в інтерв’ю польському виданню Gazeta Wyborcza, що українська влада демонструє «позитивну тенденцію» у питанні підписання Угоди і «розуміє її важливість для країни». Однак єврокомісар підкреслив, що сьогодні кандидатів на вступ до ЄС піддають більш скрупульозній перевірці, ніж раніше. Держави–члени вимагають від Єврокомісії більш ретельної перевірки готовності тiєї чи іншої країни до вступу в Євросоюз, щоб її членство зміцнило, а не послабило ЄС. «Звичайно, Україна може в листопаді підписати договір про асоціацію, це залежить від неї самої, — зазначив Фюле. — Позицію в цій справі чітко висловила в грудні Рада Європейського Союзу: країна повинна припинити вибіркову систему правосуддя, реформувати виборче законодавство та продемонструвати прогрес у здійсненні реформ адаптації до стандартів ЄС». Однак Фюле не дав прямої відповіді на запитання, чи залишається звільнення Тимошенко ­з–за ґрат обов’язковою вимогою для підписання Угоди. «Найголовніше у цій справі — надати місії Кваснєвського і Кокса повну підтримку не лише з боку Європарламенту, а й усіх держав–членів ЄС, — узагальнив Фюле. — Вони багато разів зустрічалися з українськими політиками, щоб з’ясувати наявність політичних мотивів у переслідуванні Тимошенко. Сподіваюся, українці скористаються досвідом і підтримкою, яку їм пропонували».

Український народ, впевнений Фюле, не коливається між інтеграцією зі Сходом чи Заходом, це політики не знають, в який бік рухатися. У той же час євродипломат висловив упевненість: попри те, що Верховна Рада відклала прийняття ключових євроінтеграційних законів на вересень, у країни, як і раніше, є шанс підписати Угоду в листопаді, тим паче що ніякого «плану Б» (запасного. — Ред.) для цього не передбачено.

Сьогодні від імені Європарламенту Пет Кокс і Олександр Кваснєвський мають зустрітися з ув’язненою Тимошенко, яка проходить курс лікування у Харківській центральній клінічній лікарні №5.