Малою «кров’ю»

31.07.2013
Малою «кров’ю»

Учора офіційно закінчився термін подачі документів до вищих навчальних закладів. Цьогоріч до вишів надійшло більше двох мільйонів заявок.

За словами міністра освіти Дмитра Табачника, вступна кампанія цього року проходить спокійно і стабільно. 600 тис. абітурієнтів скористалися електронною системою, решта залишилась вірною традиційному паперовому варіанту. Це дозволило значно спростити процес — уникнути кілометрових черг і теплових ударів під стінами університетів.

Громадські спостерігачі лише частково поділяють думку міністра. «Якщо говорити про технічне забезпечення вступної кампанії, то у порівнянні з минулим роком є суттєві покращення, — розповідає Ольга Стрелюк, координатор кампанії «За прозорий вступ до вищих навчальних закладів». — Єдина державна електронна база з питань освіти (ЄДЕБПО) працювала без збоїв, що дозволило приймальним комісіям безперешкодно реєструвати заяви абітурієнтів в онлайновому режимі».

За період iз 1 по 31 липня на «гарячу лінію» згаданої кампанії надійшло більше півтори тисячі скарг, iз них лише 20 стосуються хабарництва. Абітурієнти і батьки не скаржилися, що у них вимагають гроші, а висловлювали підозри, що інші абітурієнти платили за вступ. «Єдина письмова скарга щодо хабара прийшла до нас з Ужгорода. Там для вступу на фізичний факультет вимагали 200 доларів, — розповідає пані Ольга. — Цим питанням зараз займається наш спостерігач, але ми рекомендуємо вступникам не вестись на подібні «цікаві» пропозиції. Це відверте ошуканство, оскільки на технічні спеціальності у нас зараз великий недобір».

Найменш проблемним був вступ на бакалаврат, оскільки тут усе вирішував рейтинг сертифікатів. Більшість проблем виникала при вступі на освітньо–кваліфікаційний рівень «магістр» та «молодший спеціаліст», а також на ті спеціальності, на яких проводяться додаткові творчі конкурси. Що стосується останнього, вступники нарікали на необ’єктивність оцінювання і незрозумілість критеріїв, а також на неможливість апеляції, оскільки письмовий твір, наприклад, ще можна переглянути, а от вокальні чи танцювальні іспити — ні, оскільки не ведуться відповідні відеозйомки.

«Діти, які вступали після дев’ятого класу на молодшого спеціаліста до навчальних закладів першого і другого рівнів акредитації, цього року не могли подати апеляції, тому що така процедура взагалі не передбачена. Закритість системи і велика кількість спекуляцій на цьому дає нам підстави звертатись до Міністерства освіти з пропозицією ввести ЗНО і після дев’ятого класу», — зазначає Ольга Стрелюк.

Непорозуміння викликало й те, що у розпал кампанії окремі виші зменшували обсяг державного замовлення. Це відбувалось, тому що інститути публікували бажані, а не реальні цифри, вважаючи, що зможуть домовитись із міністерством. Оскільки змінити квоти держзамовлення виявилось не так легко, то довелось змінити цифри.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

 

Де отримати інформацію

про зарахування до вишу

З сьогоднішнього дня починається не менш відповідальна частина вступної кампанії — зарахування абітурієнтів. Воно традиційно відбудеться у три етапи, по–народному — у три хвилі. Основне навантаження ляже на електронну систему «Конкурс». Саме на сайті vstup.info з’являтимуться перші дані.

— Ми сподіваємось, що сайт не буде «зависати». Наразі готові приймати 10 тисяч відвідувачів одночасно, — запевняє Олег Процак, директор Центру освітньої політики. — Вже сьогодні о 12.00 виші опублікують перші списки рекомендованих до зарахування. Ми вноситимемо зміни по мірі надходження інформації від інститутів три рази на день. Але варто зауважити, що одні навчальні заклади надсилатимуть дані одразу після отримання оригіналів, а інші — в останній день хвилі, тобто 5,8,10 серпня. Ми рекомендуємо не перевантажувати систему і заходити на сайт після восьмої вечора.

Вступникам також варто звернути увагу на таке явище, як «четверта хвиля». Якщо за підсумками трьох попередніх етапів залишаться вакантні бюджетні місця, то ввечері 10–го і зранку 11–го серпня інститути влаштують конкурс оригіналів. Таким чином, пройти на місце державного замовлення зможуть ті абітурієнти, які, хоч і не добрали балів, але вчасно подали оригінали документів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>