Кінець родинної «Ірпеніади»

30.07.2013
Кінець родинної «Ірпеніади»

Чиновники Ірпеня, що під Києвом, та викладачі місцевого Національного університету Державної податкової служби приголомшені: минулої суботи в робочому кабінеті правоохоронцями «на гарячому» при отриманні хабара (на загальну суму 120 тис. грн.) затримано ректора цього ВНЗ, екс–нардепа кількох скликань Петра Мельника. Одіозний «батько майбутніх податківців» роками мав неабиякий вплив не лише на очолюваний ним університет, а й усю владну вертикаль Приірпіння. Депутатами міськради Ірпеня є його рідна сестра та двоє племінників, а син Максим — депутат Київської облради (раніше навіть устиг попрацювати заступником мера Ірпеня). Але тепер родина Мельника втрачає в Ірпені взагалі будь–який вплив.

Це раніше з паном Мельником тут обов’язково рахувалися, йому боялися перечити і часто безоглядно виконували його вказівки чи бажання не лише викладачі та студенти університету, а й більшість депутатів Ірпінської міськради. Іронія долі, але затримували скандально відомого ректора співробітники Головного управління внутрішньої безпеки Міністерства доходів і зборів (тобто його колишні вихованці) спільно з бійцями ГУБОЗ МВС. Якщо його вину буде доведено судом, Мельнику загрожує від восьми до дванадцяти років позбавлення волі. Шоковані місцеві «регіонали» затримання Мельника не коментують і, в кращому випадку, просто кидають слухавку.

«Це затримання «баті» може стати кращим практичним заняттям для наших курсантів за всі роки навчання», — не без іронії зазначив «УМ» на правах анонімності один iз викладачів факультету податкової міліції. Утiм повідомити подробиці спец­операції, які пошепки ширяться університетом, відмовився.

Прес–служба Міністерства доходів і зборів про затримання пана Мельника повідомила скупо: чиновник вимагав і отримав від двох громадян хабарі за вступ їхніх родичів до навчального закладу, в якому він працював. При цьому правоохоронці обіцяють оприлюднити відео спецоперації, коли отримають дозвіл слідчих.

Більше деталей журналістам повідомила прес–офіцер ГУБОЗ МВС Ірина Лемешева: «Було дві заяви від батьків абітурієнтів, які хотіли вступити до університету. Ректор вимагав з одних 80 тисяч гривень за вступ на заочне відділення юрфаку. Гроші мали принести готівкою йому в кабінет у суботу. З інших він вимагав 40 тисяч гривень, але гроші попросив перерахувати на вказаний ним рахунок і як доказ занести йому платіжну квитанцію. Під час затримання він поводився напрочуд спокійно. Нікому з таємних покровителів не рвався дзвонити, навіть гроші не намагався порвати або викинути, як зазвичай роблять хабарники. Відразу ж кабінет обшукали, знайшли ще 30 тисяч доларів. Чи були це також гроші, отримані як хабарі, зараз встановлюється».

Цікаво, що затриманий на три доби Петро Мельник в ізоляторі тимчасового утримання пробув лише кілька годин. У ніч на неділю йому стало зле, тож його госпіталізували до столичної лікарні швидкої допомоги з діагнозом гіпертонічний криз. Ректор перебуває на другому поверсі лікарні, в спеціально обладнаному блоці з решітками на вікнах та охороняється щільним кордоном міліції. Утiм його вже відвідало кілька чоловіків, серед яких і син Максим. Двоє його адвокатів учора намагалися не допустити обрання судом для їхнього підзахисного запобіжного заходу — утримання під вартою. Під час судового засідання Мельнику викликали «швидку». Рішення Феміди на момент здачі цього номеру «УМ» було невідоме.

Давні опоненти одіозного екс–нардепа припускають, що розправа з ним може додати балів владі. Тим більше що на початку липня Генпрокуратура повідомляла про відкриття кримінального провадження через фінансові зловживання з боку керівництва Національного університету ДПС, що відбулися під час підготовки до Євро–2012. Але пан Мельник, очевидно, вважав себе «непотоплюваним».

«Після того як Пєтя Мельник, незважаючи на адмінресурс, iз тріском програв парламентські перегони–2012 в окрузі №95, він став «збитим льотчиком» для влади. Кандидат від «Батьківщини», який його переміг, нині став «тушкою», тож одіозний ректор став нікому не потрібен», — зауважив у коментарі «УМ» голова ГО «Народна воля», екс–депутат Ірпінської міськ­ради Віктор Бархоленко.

За словами пана Бархоленка, тепер Партія регіонів, підчищаючи власні лави від одіозних соратників, може казати, що «для них закон — один для всіх». «Мене цікавить лише одне: чи припиняться побори з майбутніх податківців після зміни керівництва університету? Чи їх, як і раніше, навчатимуть хабарництву?» — риторично цікавиться голова ГО «Народна воля».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>