Дефіле по Геренгассе

24.07.2013
Дефіле по Геренгассе

На вулиці Ольги Кобилянської знаний оригінальними інсталяціями митець встановив картонні фігурки чоловіка та жінки, які нібито прогулюються улюбленою в Чернівцях вулицею. Арт–проект має назву Guten Tag Ridne Misto («Рідне місто»). Раніше, ще за австрійських часів, вулиця мала назву Gerengasse, потім називалася Панською і нею залюбки прогулювалися городяни.

«Чернівці — моє рідне місто, де я народився 55 років тому, — каже відомий майстер епатажу. — Місто — перехрестя між Заходом і Сходом Європи — впродовж ХХ ст. пережило чимало політичних, гуманітарних катаклізмів, однак мінімальна мультикультурність усе ж існує. Це образи старих Чернівців, про які ми мріємо. Дещо ідеалізовані, але ті, до яких ми маємо прагнути у культурному, фінансовому та політично стабільному плані. Потрібно лише визначитися, чи робити щось нове, чи просто торгувати. А повернення в рідне місто символізує пара — чоловік і жінка, які дефілюють по вулиці».

Інсталяція розміщена на рухомій платформі з колесами. В основі лежить автентична бруківка, яку, стверджує художник, він привіз iз Австрії. На фігурку дами митець причепив маленьку коробочку. У ній — монетка з профілем Марії–Терезії, завдяки якій Буковина перебувала тривалий час у складі Австро–Угорської імперії.

Новий арт–проект сподобався городянам та гостям Чернівців. А Федірко не був би Федірком, якби не вигадав байку про те, що вчора вночі до нього «приходила» сама Ольга Кобилянська й просила звернутись до керівництва міста з ідеєю перейменувати вулицю її імені, повернувши їй історичну назву — Панська.