Хто не хоче перевиборів?

17.07.2013

У Партії регіонів помітили, що в опозиції міняється думка щодо перевиборів у проблемних округах. У той час як «Батьківщина», «УДАР» і «Свобода» зробили все можливе, щоб, з огляду на низьку політичну активність населення, не допустити вибори влітку, «регіонали» запевняють, що їх влаштовує будь–яка дата.

Опозиція, як відомо, наполягала на призначенні переголосування у проблемних округах або наприкінці вересня, або, традиційно, в останню неділю жовтня. «Більшовики» у свою чергу припускали, що парламент може призначити дату перевиборів наприкінці літа — 25 серпня, аргументуючи, що «це вже не літо і всі люди повернуться з відпусток, до того ж вибори проходитимуть не у всій Україні, а лише в окремих округах». Водночас «регіонали» запевняли про готовність до діалогу з опозицією і компромісу щодо дати виборів. У ефірі «5–го каналу» «регіонал» Володимир Сальдо сказав, що дата перевиборів 25 серпня не є остаточною.

«Партія регіонів готова до проведення виборів у проблемних округах у будь–який час за умови, що їх потрібно провести до саміту у Вільнюсі, — заявив представник парламентської фракцї ПР Володимир Олійник, коментуючи заяву Яценюка про те, що «регіонали» не хочуть проводити вибори в проблемних округах. — Яценюк, навпаки, суперечить самому собі. Спершу говорив, що кандидатів слід поставити в рівні умови, оскільки має бути 90 днів для проведення агітаційної роботи. Сьогодні Партія регіонів готова до виборів у будь–який час — головне до саміту. А ось опозиціонери щось вигадують, заявляючи, що влітку їх проводити не можна», — зазначив Володимир Олійник. Він вважає, що опозиції «слід вказувати на те, як їхні побажання корелюються з Конституцією і законами, а не аргументувати свою позицію тим, що вибори влітку не можна проводити, оскільки вони вирушають відпочивати».

Як відомо, проведення виборiв у проблемних округах є однією з вимог Євросоюзу для підписання угоди про асоціацію з ЄС на саміті в листопаді, яку Україна на прохання європейських партнерів має виконати «не в останній момент».

Схожа заява Арсенія Яценюка лунала в програмі «Відверто з Віталієм Портниковим» на каналі ТВі, що на прикладі затягування з київськими виборами Янукович випробовує варіант перенесення президентських виборів 2015 року. 

«Для цього немає ні юридичних, ні політичних підстав! Вибори Президента відбудуться, як це передбачає Конституція — у березні 2015 року», — заявив згодом у вiдповiдь Володимир Олійник.