Для вождiв чи виборцiв?

16.07.2013

Місяць тому партія Арсенія Яценюка припинила свою діяльність і безпрецедентно об’єдналася з ВО «Батьківщина» — «жодного разу політичні партії не входили юридично в склад нового об’єднання», — сказав Арсеній Петрович. Головою об’єднання одностайно переобрали Юлію Тимошенко, Яценюку дісталася новостворена посада голови політради «Батьківщини».

«Під час об’єднання позиція обласних організацій була направлена на те, щоб відбувалося дійсно об’єднання, а не його імітація, — зауважив у коментарі «УМ» голова київської обласної парторганізації «Батьківщини» Юрій Одарченко. — Ми зверталися до «Фронту змін» з пропозицією про те, щоб було проведено розпуск цієї партії, а не формальний вихід хай і видатних, але окремих членів цієї партії. І треба віддати належне «Фронту змін» — вони провели відповідний з’їзд, заявили про ліквідацію своєї партії і створили ліквідаційну комісію. Тобто подальша методика переплетіння членів партії, об’єднання на місцях базується на тому, що рядові члени партії на основі свого особистого бажання вступають до «Батьківщини», а потім ми проводимо звітно–виборчу кампанію, де за принципом голосування й на основі авторитету людей, а не принципі квотування, відбудуться можливі зміни в керівному складі партійних організацій».

Зараз відбувається перший етап, коли рядові партійці з «Фронту змін», «Народного руху» і ПРП вступають у партію «Батьківщина». «Казати про якісь тенденції — позитивні чи негативні — я ще не можу, — дуже мало часу минуло. Про тенденції можна буде казати наприкінці літа», — сказав Одарченко. Втім, як відомо, дві обласні організації «Фронту змін» — житомирська і дніпропетровська — не захотіли вливатися до «Батьківщини». Причини відмови народний депутат Геннадій Зубко, який пройшов до Верховної Ради як представник «Фронту змін» вiд Житомирщини, пояснив у «Фейсбуці» так: «Я здобув підтримку виборців як мажоритарний безпартійний кандидат. І вийшов iз партії саме для того, щоб отримати підтримку житомирської громади загалом, представляти інтереси не тільки членів партії «Батьківщина» чи «Фронту змін», а й усіх земляків. На мені відповідальність за довіру ви­борців, а також за тих людей, яких я привів у «Фронт змін». «Поспішне автоматичне записування всіх у партію «Батьківщина» навіть не залишило часу на консультацію з ними. Вважаю, що у своєму мажоритарному окрузі своєю роботою я суттєво посилив підтримку Об’єднаної опозиції і аж ніяк не спирався автоматично на її прихильників». Геннадiй Зубко також зауважив, що житомирський «Фронт змін» iшов на вибори з ідеєю широкого народного об’єднання. Об’єднана опозиція ставала над партіями, над партійними програмами — і саме цим мала привабити ширші кола виборців. Ми хотіли вийти за межі партійних прихильників і здобути симпатії тих українців, яким байдужі партійні кольори, яким потрібні зміни в країні. Запресовування всієї опозиції в рамки однієї політсили виглядає як спосіб монополізації права на керування національно–демократичним рухом. Це кардинально звужує базу нашої підтримки», — відзначив опозиціонер.