«Ми все зробимо...»

10.07.2013

День народження Президент Віктор Янукович за традицією відзначив у Криму. Він відпочиває у Форосі в триповерховій резиденції з вертолітним майданчиком. Депутати рідної фракції вчора привітали 63–річного іменинника Біблією.

«Нас із Києва вилетіло понад 100 депутатів, чартерним літаком, який профінансували з партійної каси. Не безкоштовно, — розповів «УМ» один із керівників фракції «Регіонів» Михайло Чечетов. — Ще кілька десятків депутатів приєдналися до нас у Криму. Загалом було 200 осіб, майже вся фракція, за винятком тих, у кого операція або післяопераційний період. Привітання тривало десь півгодинки. Ми прийшли, привітали. Вручили квіти, книгу — Біблію. Вона пов’язана з православ’ям, а рік цей знаменний — 1025–річчя хрещення Русі. Але головне, я би сказав, — це душевність, сердечність, чистота й щирість привітань. Знаєте, ця теплота і людська сердечність просто зашкалювали. Побажання які були? Здоров’я, успіхів на державному терені і щоб він міцно тримав у руках штурвал — до 2020 року. Щоб у 2015–му з містка не сходив. Ми сказали — ми все зробимо, як команда допоможемо, щоб на капітанському містку держави Україна штурвал був у руках Віктора Федоровича».

«З нами прилетів усього один опозиціонер, — це Симоненко», — розвіяв чутки Михайло Васильович щодо гостей від опозиції. Після привітань делегати від фракції одразу вирушили в аеропорт на Київ.

Майже у повному складі в Крим учора злетілися й «губернатори». Зранку, перед привітанням Януковича, їх у Лівадійському палаці зібрав на розширену урядову нараду Микола Азаров. А звідти членів Кабміну та обласних голів автобусом відвезли до президентської резиденції «Зоря».

Серед інших, привітання Януковичу прислали президенти Росії й Білорусі — Володимир Путін та Олександр Лукашенко, а також президент Європарламенту Мартін Шульц.

АКЦІЇ

«Вітали» главу держави вчора й там, де його не було. У Києві на Банковій правоохоронці затримали чотирьох активістів «Коаліції учасників Помаранчевої революції», які прийшли до адміністрації Президента в масках диктаторів — Муаммара Каддафі, Саддама Хуссейна, Адольфа Гітлера та Йосипа Сталіна. «КУПРівці» намагалися передати Президенту «подарунок» — членський квиток «Клубу пекельних диктаторів». Судовий розпорядник знову — як і на День Конституції — зачитав «КУПРівцям» постанову суду, яка забороняє проводити мирні зібрання на вулиці Банковій упродовж аж семи місяців.

А під мурами «домашньої» резиденції «Межигір’я» відбулася акція протесту проти виселення родини Буртових із квартири по вул. Комарова, 16, кв.10, що на київській Борщагівці. Її організував громадський комітет «Наступ». Як розповів «УМ» адвокат родини, правозахисник Олег Веремієнко, Буртові за право успадкування протягом семи років доглядали дідуся із синдромом Дауна — власника цієї квартири. Після його смерті житло у багатодітної сім’ї (матір Алла й шестеро дітей) почала відчужувати приватний нотаріус Лариса Яковенко, яка за життя недієздатного господаря отримала його підпис у дарчій на квартиру на третіх осіб. Але підпис, кажуть юристи, зовсім інший. Буртовим окрім цього житла подітися немає куди — їхній саманний будинок у Черкаській області завалився від дощів. «Це «чорний» нотаріус», на совісті якої вже шість справ, коли вона оформлювала спадщину на «мертвих душ», але чомусь досі ніхто не позбавив її ліцензії», — говорить «УМ» організаторка акції, правозахисниця Ірма Крат, яка очолює ГК «Наступ».

Ошукані, яких мають виселяти 11 липня, просяться жити у Януковича в «Межигір’ї» або щоб він допоміг дітям із політичним притулком. «Але, якщо вже так вийшло, що в Януковича сьогодні день народження, ми їдемо до нього не без подарунка — веземо «Київський» торт, квіти і песцеву шапку «Мономаха», — розповіла правозахисниця.

Учора адвокат Веремієнко звернувся до Генерального прокурора із проханням особисто втрутитись у ситуацію, порушити кримінальну справу, позбавити нотаріуса ліцензії й відмінити рішення Солом’янського суду щодо виселення Буртових.