Невигідно, зате легально

03.07.2013
Невигідно, зате легально

Таксі стане по–європейському якісним i безпечним. Принаймні так обіцяють ініціатори законопроекту №2393а «Про перевезення на таксі та перевезення на замовлення» народний депутат Дмитро Святаш, Рада Федерації роботодавців України та ВГО «Українська таксомоторна асоціація» (УТА).

Причиною занепокоєння долею українських таксистів стала деградація українського ринку перевезень: погіршення послуг та очевидна небезпека, яку становлять для пасажирів нелегальні перевізники. «На сьогодні основну долю на ринку займають «приватники». Таку велику кількість неможливо контролювати. Цей законопроект — шлях до легалізації, крок у Європу. Ми хочемо, щоб пасажири знали, до кого вони сідають у таксі, не боялись за своє життя і щоб так само були захищенні права перевізників», — пояснює «УМ» голова правління УТА Андрій Антонюк.

Відтепер цю досі неприборкану галузь регулюватиме буква закону. Зокрема, планують створити міські та селищні Ради перевізників, які візьмуть на себе функції контролю за дотриманням вимог закону на місцевому рівні. На державному рівні цим займатимуться Державна інспекція з безпеки на наземному транспорті, Міністерство фінансів, Державна інспекція з питань захисту прав споживачів та органи МВС, що забезпечують безпеку дорожнього руху.

Законопроект фактично не дає шансу нелегальним перевізникам. Неакредитовані таксомоторні станції віднині не матимуть права на діяльність. Це саме стосується й інформаційно–диспетчерських послуг. Крім того, таксистам доведеться облаштувати свої автомобілі спеціалізованою технікою: електронним таксометром, розпізнавальним ліхтарем оранжевого кольору, світловим сигналом «зайнятий–вільний» та шашечками на бокових поверхнях кузова. Водіям також доведеться володіти певним «професійним мінімумом». Вони муситимуть підтвердити свою кваліфікацію, пройшовши спеціальну атестацію.

За словами пана Антонюка, такі нововведення не вдарять по кишені перевізників, а навпаки — підуть їм на користь. Вигідними реформи будуть і для державного та місцевих бюджетів, оскільки від господарської діяльності у перевезеннях на таксі та перевезеннях на замовлення до них «попливуть» «належні надходження». Єдині, хто залишаться у програші, — приватні перевізники, яким доведеться об’єднуватися й підпорядковуватися різним Радам.

Водночас приватники у розмові з «УМ» не приховують обурення. «Я категорично проти цього закону, — каже водій–приватник Володимир. — Вони хочуть «підім’яти» нас під себе. Нам доведеться йти під крило, але це не означає, що нам буде тепло і затишно, а означає лише, що доведеться платити хазяям. Самі ж житимемо на копійки».

Щодо безпеки, яку буцімто гарантуватимуть офіційні перевізники, водії теж мають сумніви. «У мене особисто купа знайомих, які працюють у великих компаніях, але не мають ліцензій, — додає таксист Антон. — Жоден офіційний роботодавець вам не випише довідку, що той чи інший водій психічно врівноважений. Як на мене, всі ці красиві фрази про безпеку — лише прикриття».

Не залишаться у виграші й пасажири. Втім таке небажане, але неминуче подорожчання послуг автори законопроекту вважають природним і справедливим.

Катерина Петрова
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>