Люди проти царьків

03.07.2013
Люди проти царьків

Учора вночі жителі Врадіївки штурмували районний відділок міліції. Під час штурму постраждала жінка з дитиною, а одному з пікетувальників прострелили плече і ногу — так правоохоронці захищалися від вимог людей не покривати свого колегу, якого підозрюють у зґвалтуванні 29–річної Ірини Крашкової.

 

«Тут міліцію просто ненавидять»

Більше тисячі односельців прийшли підтримати Ірину, яка стала жертвою звірячого зґвалтування двома місцевими міліціонерами. Мешканці Врадіївки пішли війною на правоохоронців і знесли ворота райвідділу, у вікна будівлі полетіли камiння, яйця і пляшки із запальною сумішшю. Наелектризований до межі натовп кинувся на штурм. Правоохоронці у відповідь застосували сльозогінний газ і димові шашки. Однак протестувальникам вдалося захопити кілька приміщень.

«Ми залишили роботу, дітей і прийшли сюди добиватися справедливості, — каже один з учасників мітингу Олег В. — Дійшло до того, що міліцію у Врадіївці люди просто ненавидять. Адже правоохоронцi вважають себе місцевими царьками, при цьому нічого доброго для нас не роблять. А завтра на місці постраждалої Ірини можуть опинитися наші діти!».

Міліціонери ледве відбилися від розлюченого натовпу людей, який вимагав негайно заарештувати капітана міліції Євгена Дрижака, підозрюваного в груповому зґвалтуванні та побитті дівчини. Близько другої години ночі з Миколаєва прибув автобус iз бійцями «Беркута», після чого мітингувальники остаточно розійшлися.   

Першим «пішов» прокурор

Масові заворушення стали причиною звільнення відразу трьох високопоставлених чиновників на Миколаївщині. Наказом Ген­прокурора Віктора Пшонки посади позбувся прокурор Врадіївського району Сергій Мочалко. Крім того, наказом міністра внутрішніх справ від займаних посад відсторонено начальника Управління МВС у Миколаївській області Валентина Парсенюка і керівника Врадіївського райвідділу міліції.

«Місцеві правоохоронці взагалі прославилися жорстокістю, — пише блогер Дмитро Резніченко. — Їх щиро ненавидить більшість місцевих жителів. Два роки тому у Врадіївці зґвалтували і жорстоко вбили 15–річну дівчину Аліну Поркулу. Зараз багато хто впевнений: мучителі Ірини Крашкової та вбивці Аліни — одні й ті самі люди. Тоді в ході розслідування цієї справи місцевi правоохоронцi затримали і звинуватили у вбивстві одразу чотирнадцятьох цивільних осіб. Із них одинадцять зізналися у злочині під тортурами, а ще троє — загинули. Причому один iз них покінчив життя самогубством. А в його кишені знайшли передсмертну записку: «Я ні в чому не винен. І цю справу на себе не візьму».  

Як писала вчора «УМ», трагедія у Врадіївці сталася кілька днів тому, коли Ірина Крашкова поверталася додому з дискотеки. Її силомiць затягнули в машину двоє міліціонерів, відвезли в найближчу лісосмугу, де жорстоко побили й зґвалтували. Наразi дівчина перебуває у нейрохірургічному відділенні лікарні швидкої допомоги в Миколаєві, де її готують до чергової операції.

Свою причетність до нападу міліціонери категорично заперечують, але проти них є неспростовні докази: мазки, взяті у дівчини в лікарні, а також покази свідків — працівників дискотеки, автомийки та продовольчого магазину, де працювала потерпіла. За повідомленням прес–служби МВС у Миколаївській області, за фактом нападу і зґвалтування відкрито кримінальне провадження відразу за трьома статтями: зґвалтування, завдання тяжких тілесних ушкоджень і розбій. У розслідуванні резонансної справи візьме участь група правоохоронців зі столиці, а також співробітники Департаменту внутрішньої безпеки МВС.

Повсюди — правоохоронці

А тим часом люди у Врадіївці збираються на новий стихійний мітинг, і ситуація знову загрожує вийти з–під контролю. Учора близько пiвтисячi осіб зібралися перед будівлею райвідділу міліції. Перед мітингувальниками виступили начальник Головного штабу МВС Володимир Березань і «губернатор» Микола Круглов. Вони запевнили, що відповідатимуть усі винні. Однак учасники мітингу зустріли представників влади свистом і криками. Ситуація дуже загострена, у будь–який момент емоційне напруження може вилитися в стихійні дії. На вулицях Врадіївки курсують наряди «Беркута» в бронежилетах, касках і зі зброєю. Всі під’їзди до міста перекрили наряди міліції.

А тим часом у Києві один iз лідерів об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк заявив iз трибуни Верховної Ради, що Миколаївська область — одна з найбільш криміногенних в Україні: «Губернатор» Круглов покриває бандитів, начальник міліції теж, а прокуратура і СБУ самі є частиною цих бандитів. Міністр Захарченко — ваш ставленик і Президента Януковича. Міністра — в парламент! Ми вимагаємо звіту».

Невдовзi в сесiйну залу прийшов мiнiстр Вiталiй Захарченко. З трибуни парламенту вiн сказав, що подiї у Врадiївцi на Миколаївщинi «завдали серйозного удару по правоохороннiй системi в цiлому i мiлiцiї зокрема». «Але обранi форми протесту є неприпустимими, бо слiд розумiти, що райвiддiл мiлiцiї є режимним об’єктом, де зберiгається зброя, утримують затриманих», — зауважив мiнiстр.

Захарченко визнав безвiдповiдальне ставлення мiлiцiї у Врадiївцi до виконання службових обов’яз­кiв.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>