Бійка у справі про бійку

02.07.2013
Бійка у справі про бійку

Депутат Порошенко, адвокат Олійник і підсудний Титушко. Фото з сайта «Українська правда».

Обвинувачений у побитті журналістів Ольги Сніцарчук та Владислава Соделя, білоцерківський спортсмен–силовик Вадим Титушко вчора прийшов на перше засідання Шевченківського райсуду з групою підтримки на чолі з проросійською журналісткою Оксаною Шкодою. Під час оголошення перерви присутні представники ЗМІ хотіли поспілкуватися з Вадимом і поставити йому кілька питань, проте Оксана не дозволила цього зробити і прикривала «бойовика» від камер. Медійники все–таки наполягали на спілкуванні з обвинуваченим, на що одна з прибічниць Титушка почала штовхатись і розмахувати руками.

Причиною такої реакції стала явка до суду вчительки Ніни Москаленко. Мешканка скандальної хати на Печерську запитала Вадима, «чому він був присутнім під час рейдерського захоплення її будинку». Титушко, у свою чергу, заявив, що жінка його з кимось переплутала, і втік зі своєю підтримкою від журналістів. Як сказала у коментарі «УМ» пані Ніна, в неї є відео захоплення її будинку, і обличчя найманця Титушка там фігурує.

До інциденту з пресою Титушко поводив себе спокійно. Він знову прийшов до суду в гарному одязі та був не схожим на агресивного молодика, який бив журналістів 18 травня.

Журналістка з команди Віктора Медведчука, колишній прес–секретар Наталії Вітренко Оксана Шкода, яку вже прозвали захисницею Титушка, також відмовилася спілкуватись із журналістами, назвавши їх «провокаторами».

Цікавим є й те, що в чоловіка з групи підтримки Титушка, який теж перебував на засіданні вчорашнього суду, на руці був годинник з логотипом Партії регіонів. Нагадаємо, що Вадим Титушко на прізвисько Румин заявляв, нібито був найнятий опозицією для охорони мітингу «Вставай, Україно!». Журналісти, однак, зафіксували товаришів із бойової групи Титушка на паралельному мітингу ПР, і тепер захисники Румина теж підтверджують приналежність до владної політичної сили.

Під час учорашнього засідання було оголошено клопотання щодо матеріальної і моральної шкоди. Потерпіла Ольга Сніцарчук оцінила матеріальні збитки у 707 гривень, а моральну шкоду — в 22 940 тисяч. «Протягом місяця я не можу нормально виконувати свої професійні обов’язки, я постійно відпрошуюсь з роботи через судові справи. Я не живу попереднім життям», — відповіла Ольга на питання судді, чому вона «загнула» таку суму. Сума матеріальних претензій Соделя — 1 613 гривні, а моральних 22 940.

У першій частині засідання суд заслухав свідчення Сніцарчук та Соделя, а також свідка фотографа Михайла Ліпацького. Журналісти заявили, що виконували редакційне завдання й не були учасниками мітингу, як про це заявляють прибічники Титушка.

Під час допиту адвокат Титушка Віктор Олійник весь час ставив провокаційні запитання, чим неодноразово змушував суддю робити йому зауваження. Також зауваження одержали й члени групи підтримки Титушка — щодо невідповідної для судового засідання поведінки, демонстративні оплески тощо.

Під час свідчень Владислава Соделя адвокат Вадима Титушка висловив припущення, що травми, які отримала Сніцарчук, були здобуті нею внаслідок того, що її чоловік Содель «засильно обійняв Ольгу», і не захищав, а стримував, тому що вона намагалася вирватися з рук чоловіка.

У свою чергу, після засідання суду прокурор Віктор Любімов заявив: «Факт побиття Сніцарчук доведений, а те, що намагається довести в суді адвокат, — це його особиста справа».

У другій частині засідання свідчення давали два свідки — Наталя Тарасовська, журналістка інтернет–видання «Ліга–бізнесінформ», та підполковник міліції Сергій Громський. Останній під час свого свідчення заявив, що не бачив, як Ольгу били, і підійшов до неї пізніше. Хоча камери зафіксували, що під час побиття журналістки Громський був поруч, але ніяким чином не відреагував на ситуацію. Також він заявив, що не бачив на Ользі ніяких тілесних ушкоджень — хоча медична експертиза засвідчила протилежне.

На запитання Соделя: «Чому міліція була бездіяльною?» — свідок у погонах заявив, що вони робили усе, що могли. «Я помітив Титушка, але у бійці його не бачив. Та й бійки під час цього інциденту я не помітив, лише штовханину, тому говорити, що Титушко наносив тілесні ушкодження, не можу», — заявив Громський.

Під час свідчень Громського на засідання прибули народні депутати Петро Порошенко та Юрій Стець. Петро Олексійович у коментарі «УМ» заявив: «Свідчення міліціонера — це слова абсолютно залежної людини, бо якби він визнав те, що зображено на відео, свою злочинну бездіяльність, то його гарантовано вигнали б з роботи. Довіряти свідченням такої людини просто не можна». Порошенко хоче «висловити підтримку» журналістці свого телеканалу («5–го»), при цьому в заявах на телекамери дуже часто вживає слово «кияни» — авжеж, із прицілом на участь у виборах мера столиці.

Як каже прокурор, максимальне покарання для Титушка може складати чотири роки позбавлення волі — це санкція за статтею 296 («хуліганство»). Суд продовжиться 10 липня.