«Гарантуй мене брутально!»

02.07.2013
«Гарантуй мене брутально!»

17–та річниця прийняття Конституції України ознаменувалася креативними акціями протесту в столиці, зокрема символічним «розп’яттям» Основного закону під стінами Конституційного Суду і «весіллям» гаранта Конституції біля адміністрації Президента.

Напівоголена дівчина, розмальована в кольори національного прапора, — це й була персоналізована «Конституція». Босоніж у спідничці з аркушів вона несла на собі дерев’яний хрест від станції метро «Олімпійська» до будівлі КС, під вікнами якого відбулася «страта». «Конституцію» супроводжували чудовиська–політики із «золотими куполами» на спині. Вони демонстрували використання папірців зі статтями Основного закону, зокрема щодо безкоштовної освіти, недоторканності житла, права обирати представників до органів самоврядування, — в «технічних» цілях. На ногах кожного були проставлені дати каденцій українських президентів. Так звана «опозиція» у цьому дійстві мовчки спостерігала за процесом — її роти заклеїли доларовими купюрами зі скотчем.

«Конституція України, тобто її головний закон, останнім часом перетворилася просто на перелік фраз, які політики використовують під час агітації. Водночас на практиці наші права дедалі частіше порушують. Останній варварський вчинок — це нахабна відміна Конституційним Судом виборів у місті Києві. Політики та їхні друзі–судді трактують Конституцію так, як їм вигідно», — сказав організатор акції із такого собі «Руху Гая Фокса», маска якого символізує заколот проти володаря.

У свою чергу, Коаліція учасників Помаранчевої революції «почастувала» владу іншою молодою дівчиною–«Конституцією» — у білому весільному вбранні, ботфортах на величезних підборах і з плакатом «Гарантуй мене брутально!». Тримаючи над собою гасла «Гарант без Конституції — це просто проституція!», «Зміг зґвалтувати — зумій відповідати!», «Нафіг Люду — тобі дружиною буду!», «наречена» (Тетяна Лиходєєва) з почтом завітала на вулицю Банкову.

Міліціянти, оголосивши, що всі акції на вул. Банкова і Лютеранська заборонені з 14 червня до 31 грудня 2013 року, затримали чотирьох учасників акції включно з «нареченою». Активістів доправили до райвідділку, де на них склали адміністративні протоколи за ст. 185–1 КУпАП ч.2 (порушення правил проведення мирних зібрань).

Суд на Печерську відбувся вчора. Матеріали провадження затриманих Вадима Лісового та Ірини Бондар суд повернув назад на доопрацювання. «Молодій» — Лиходєєвій — зробили усне попередження, мовляв, не варто виходити заміж за Президента, — він же одружений. «Дружці» Єлизаветі Жариковій теж зробили усне попередження.

У День Конституції був у столиці флешмоб і від влади. На майдані Незалежності «для привернення уваги суспільства до важливості Конституції» прибічники «Молодих регіонів» декларували статті про права та обов’язки громадян і проводили вікторину для школярів. Уже традиційно розгорнули на площі величезний Державний прапор.

Офіційне привітання Президента Віктора Януковича, яке крутили по ТБ, містило чіткий сигнал: для подальшої демократизації Основний закон треба переписувати, над чим нині плідно працює Конституційна асамблея.

А Прем’єр–міністр Микола Азаров з нагоди свята закликав кожного громадянина до самовідданої праці заради процвітання України як європейської держави.

Екс–Прем’єр Юлія Тимошенко у своєму зверненні з нагоди Дня Конституції з ув’язнення зазначила, що вперше в цей день їй нікого не хочеться вітати зі святом. «Навпаки, виникло бажання висловити всім нам, а головне — нашій Конституції, глибоке співчуття. І для цього є всі підстави», — написала Тимошенко, однак все ж таки вирішила всіх привітати, «бо наша Конституція, попри все, в нас є».

 

НА МІСЦЯХ

На Рівненщині з креативною ідеєю боротьби за дотримання вимог Конституції виступив нардеп від «Батьківщини» Юрій Вознюк. Він розвісив по місту й району білборди з силуетом Януковича в короні і слоганом: «Від Конституції лишилась тільки дата... 28 червня. Чому?».

Хоча «вільне вираження поглядів і переконань» гарантує стаття 34 Конституції, власникам рекламних стендів почали одразу дзвонити невідомі з погрозами знести білборди. Через дві години було повністю знято білборд у районі автовокзалу в Рівному, частково замальовано, а потім знято — в Тинному.