Операцiя «Лiквiдацiя»,

02.07.2013
Операцiя «Лiквiдацiя»,

Викладачі і студенти–аграрії протестують.

Усе було зроблено несподівано і таємно. 26 червня Кабінет Міністрів України, прислухавшись до ініціативи міністра освіти і науки Дмитра Табачника, прийняв розпорядження про створення Дніпропетровського державного економічного університету. Тобто, у місті на Дніпрі з’явиться абсолютно новий виш, що для нашого часу зовсім нехарактерно. Проте характерне інше — натомість ліквідуються відразу три виші — аграрний університет, академії митної служби України та фінансова. Отож три зливаються в один абсолютно новий.

І хоч влада про ліквідацію дніпропетровських вишів не говорить, приголомшені викладачі і студенти це розцінюють саме так. Особливо ж шоковані у Дніпропетровському державному аграрному університеті, який має почити в бозі на 91–му році свого існування. Розширене засідання вченої ради тут скликали вже 27 червня і прийняли звернення до Президента та Прем’єр–міністра України, профільних міністрів, керівників області про відміну такого незбагненного рішення, згідно з яким виш iз багатою історією має перейти з підпорядкування Міністерства аграрної політики і продовольства до Міністерства освіти і науки.

«Дніпропетровський агроуніверситет — це сучасний навчально–науково–виробничий центр, у який iще входять шість агротехнологічних коледжів області з загальною кількістю студентів і слухачів більше 12 тис. Яке місце в новоствореному економічному університеті займуть 17 напрямів підготовки аграрних фахівців, більше двох десятків спеціальностей і спеціалізацій і де шукати аграрну освіту завтрашнім абітурієнтам, адже ми тепер загубилися в непрофільному для аграріїв економічному університеті?!» — наголошується у зверненні.

Більше того, дніпропетровський аграрний посідає 9–те місце в незалежному рейтингу всіх вищих навчальних закладів України, тут не мають боргів iз заробітної плати і стипендій для студентів, самі заробляють кошти і сплачують понад 80 відсотків комунальних платежів, співпрацюють з 17 університетами Європи, Азії й Америки, а конкурси серед бажаючих у виші навчатися мають від 2 до 38 осiб на місце. Виш зі славною історією пережив війну, евакуацію і відро­дження, підготувавши за 91 рік понад 40 тисяч фахівців, серед яких 30 Героїв України і Герой Росії, десятки видатних учених зі світовим ім’ям, державних діячів, але, як тепер сумно жартують у Дніпропетровську, не пережив Табачника.

«Виникає просте запитання: чому успішний аграрний університет на Дніпропетровщині, яка завжди була в числі лідерів iз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні, зникає з освітнього простору? — наголошується у зверненні. — І це факт, про які б поважні причини і благі наміри не говорили у Міністерстві освіти! У рішенні Кабінету Міністрів немає ніякої логіки — як можна поєднати підготовку агрономів, ветеринарних лікарів, зооінженерів, інженерів–механіків та інших аграрних фахівців iз профілем задекларованого економічного університету? Навіщо руйнувати десятиріччями відшліфовану систему підготовки аграріїв iз відомими науковими школами і міжнародними зв’язками? Запитань багато, а відповідь напрошується одна... І ще — хтось дуже «мудро» придумав прийняти таке рішення в період, коли розпочалися відпустки у викладачів і практики у студентів, а з 1 липня починається вступна кампанія — хто прийде вступати до університету, який ліквідовано?! Але ми живі, ми працюємо, будемо приймати абітурієнтів і вчити студентів — адже ми відчуваємо цю необхідність для аграрної спільноти України!».

А вчора декілька сотень студентів та викладачів аграрного вийшли на акцію протесту під стінами дніпропетровських обласних держ­адміністрації та ради.

Звісно, не може похвалитися настільки багатою історією ще один виш — Академія митної служби України. Але й тут є своя гордість. Виш iз такою доволі вузькою спеціалізацією є єдиним в Україні. Чи, точніше сказати, — був... Проте важко передбачити, щоб і Академія митної служби так рішуче протестувала. Бо з приходом в Україну нової влади після минулих президентських виборів тут змінили керівну верхівку, від якої публічного невдоволення затіяною у Дніпропетровську реорганізацією чекати не доводиться, але, звісно, тільки публічного... Бо, не варто сумніватися, у трьох вишах, які мають почити в бозі, перспективою опинитися під крилом дотепер неіснуючого економічного університету не задоволений ніхто.

На цьому тлі ще одному ліквідовуваному вишу — Дніпропетровській фінансовій академії — обурюватися вголос навіть не доводиться. Бо справді не рівнятися навчальному закладу, створеному не так давно на базі колишнього технікуму, з тим же аграрним iз його 90–річною історією.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>