Крок до асоціації

26.06.2013

24—25 червня Прем’єр–міністр Микола Азаров у Люксембурзі взяв участь у засіданні Ради з питань співробітництва Україна—ЄС. Головною темою перемовин став рівень підготовки українського уряду до підписання Угоди про асоціацію, запланованого на листопад у рамках саміту ЄС «Східне партнерство» у Вільнюсі.

Наріжним каменем стосунків із Євросоюзом залишається доля заґратованої Юлії Тимошенко. Без її звільнення низка країн — серед яких Німеччина, Франція, Голландія і Польща — вважають за неможливе підписувати Угоду про асоціацію. Натомість Ірландія і Люксембург налаштовані позитивно. Прем’єр Люксембургу Жан–Клод Юнкер і міністр закордонних справ Ірландії Еамон Гілмор у розмовах з Азаровим підтримали укладання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Альтернативи підписанню Угоди про асоціацію Україна—ЄС до Вільнюського саміту немає, сказав єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Стефан Фюле. Проте, за його словами, «вікно можливостей» обмежене. Фюле зазначив,що Україна показала певний прогрес — помилувала екс–міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, внесла поправки до Конституції з метою зміцнення незалежності суддів. Однак зроблено має бути більше — слід подолати вибіркове правосуддя, вдосконалити виборчий кодекс, провести реформу прокуратури і міліції. «Ми також очікуємо, що для п’яти одномандатних округів і для виборів у Києві цього року буде встановлена дата», — нагадав Штефан Фюле.

У свою чергу міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський сказав: «Наскільки я знаю, в Україні реформи не проводяться, тому сьогодні висновок може бути тільки один: Україна ще не готова до підписання Угоди про асоціацію». Польський міністр відклав підготовчий термін для українського уряду до «кінця літа», адже прийняття законів у останній момент є недостатнім — країни–члени ЄС повинні оцінити зроблене.

Після засідання Микола Азаров заявив, що Україна рухається в правильному напрямку — в процесі проведення реформ — і запевнив, що ці реформи — в інтересах самої України, і Угода про асоціацію з ЄС буде підписана вчасно.

У коментарі «УМ» політолог Андрій Єрмолаєв висловив думку, що Україна рухається до підписання цього важливого документа і вступу до зони вільної торгівлі з ЄС послідовно. За його словами, звільнення Тимошенко не є політично деструктивним чинником у цьому процесі.

«Більшість умов наша влада може виконати протягом двох днів, — констатує ще один політолог, директор Центру миру, конверсії і зовнішньої політики України Олександр Потєхін. — Якщо вона цього не виконала вже, це свідчить про те, що йде якась гра, мовляв, доб’ємося, «і так дадуть». Я думаю, що влада затягує процес, який на 100 відсотків від неї залежить. За оцінками самого Азарова, після підписання Угоди Україні потрібно буде 10 років, щоб ввести її в дію. Через 10 років цей уряд уже ні за що не відповідатиме. З іншого боку, Угода справді може бути й підписана, але вона вимагає ратифікації всіма країнами–учасницями. Це двосторонній процес. І якщо ЄС грає більш–менш у відкриту, то Київ грає крапленими картами. І боротися з цим ми ніяк не можемо. Для цього у Києві має змінитися влада. Уряд робить крок вперед — два назад, і вони весь час мухлюють. Водночас Митний союз для наших олігархів — це фальшива дилема. Ніхто туди не збирається. Альтернатива в них одна — ЄС».

 

ДО РЕЧІ

Міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле під час одноденного візиту до Києва минулої п’ятниці засудив використання «вибіркового правосуддя» в Україні. Вестервелле дав зрозуміти, що домагатиметься від Президента Віктора Януковича, аби українська влада відпустила ув’язнену Юлію Тимошенко на лікування до Німеччини.

У програмі візиту Вестервелле до Києва були переговори і з представниками влади, і з опозицією, зокрема, зустріч з лідером партії «УДАР», а також із дочкою Тимошенко Євгенією.