Ті самі, але пізніше

21.06.2013
Ті самі, але пізніше

Чечетов керує. Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

На вчорашньому засіданні Верховна Рада так і не розглянула анонсовані законопроекти щодо призначення виборів у п’яти «проблемних» округах. Після наради у спікера Володимира Рибака лідери фракцій вирішили відкласти це питання. Натомість депутати схвалили в першому читанні президентський законопроект, який визначає повноваження Рахункової палати.

Оскільки цей проект передбачає внесення змін до Конституції, а саме до статті 98, за нього мають проголосувати щонайменше 300 нардепів. Наразі набралося 263 голоси. Законопроект передбачає, що Рахункова палата контролюватиме і доходи, і витрати бюджету. До цього часу РП контролювала лише витрати, залишаючи без уваги дохідну частину. У пояснювальній записці така ініціатива Президента мотивується як запобіжник для корупції і є вимогою основоположних міжнародних документів у сфері контролю державних коштів.

В «УДАРі» посилення повноважень Рахункової сприйняли «в штики». «Президент хоче централізувати всі процеси розкрадання в країні. Він має намір перетворити Рахункову палату на другу податкову адміністрацію, щоб усі тіньові процеси розкрадання державних коштів були сконцентровані в одних руках», — заявив Сергій Каплін.

Під час обговорення дати перевиборів у п’яти «проблемних» мажоритарних округах фракція Партії регіонів наполягала на 25 серпня — після Дня незалежності, у період відпусток. Це рішення позбавило б кандидатів передбачених законом 90 днів передвиборчої агітації. Тому опозиція вимагала призначити вибори в останню неділю жовтня — 27–го числа.

Уже відомо, що від опозиції у «проблемних» округах будуть висунуті ті самі «бійці», які перемогли минулого разу, але не змогли захистити свій результат. Це Віктор Романюк (округ №94, Обухів), який зійшовся з одіозною «регіоналкою» Тетяною Засухою. Нагадаємо, після позовів багатійки до суду лишилися не врахованими 30 тисяч голосів виборців, і ЦВК заявила про неможливість встановлення результатів виборів на окрузі. На 132–му окрузі в Первомайську знову висуватиметься «батьківщинівець» Аркадій Корнацький, який, за даними ЦВК, переважив «регіонала» Травянка на 4 тисячі голосів, однак за рішенням суду стало «плюс 300» вже на користь супротивника. Тепер агрофірму Корнацького всіляко «пресує» влада та озброєні найманці з кримінальними нахилами. Цікаво, що в одному з нападників на людей у Первомайську впізнали... «журналіста–спортсмена», який відстоював кандидата від влади Пилипишина на окрузі №223 в Києві. Віктор Пилипишин уже почав нову виборчу кампанію із проявів «благодійності». Протистоятиме йому знову «свободівець» Юрій Левченко. На 194–му окрузі в Черкасах піде той самий кандидат об’єднаної опозиції Микола Булатецький, а в 197–му в Каневі — Леонід Даценко.