Велика Димерка: досвід виживання

Велика Димерка: досвід виживання

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

За роки незалежності з карти України зникло 641 село. А от селище Велика Димерка, що розташувалося в Броварському районі за 35 кілометрів од Києва, не тільки вціліло та розрослося, а й стало відоме за океаном. Принаймні в місті Атланта в американському штаті Джорджія. Тільки не через популярні в селі колись «димні» ремесла: варіння смоли, дьогтю, випалювання деревного вугілля — цю продукцію тут давно не виробляють. Просто на території села розташувався найбільший у Європі завод транснаціональної компанії «Кока–кола», яка має штаб–квартиру в Атланті. Саме там «благословили» 20 років тому пришестя в Україну гіганта світового бізнесу прохолоджувальних напоїв.

Відтоді, попри ризики та проблеми, що поставали на шляху становлення молодої держави, американці загалом вклали у розвиток свого українського дітища понад 294 мільйони доларів та 115 мільйонів євро. Ці капітали, напевно, дали акціонерам добрий прибуток, який вираховувати не будемо, бо непристойно заглядати в чужу кишеню. Для нас важливо те, що за результатами свого господарювання «фірмачі», починаючи з 1998 року, сплатили до бюджету України податків на суму понад 384 мільйони доларів. І кожного наступного року перераховували до казни більше, ніж попереднього, незважаючи на різноманітні кризи. При цьому всю вироблену продукцію реалізовують тільки в Україні — підприємство нічого не постачає на експорт і заробляє кошти лише на внутрішньому ринку.

«Димерський» виробник з американським корінням ніколи не просив у держави якихось пільг чи захисту від імпорту та конкурентів. Натомість, на додачу до внесків у державну скарбницю, був і є спонсором різноманітних національних та міжнародних заходів, що проводяться в Україні і загалом зорієнтовані на пропагування здорового способу життя.

Всі статті рубрики