Земле–«вiдведення»

20.06.2013

Три пістолети, дев’ять великих сокир, дві кирки, кілька каністр iз бензином та ножі — такий «улов» вчора зібрали опозиційні народні депутати після бійні під Первомайськом між бандитами і робiтниками агрофірми БЮТівця Аркадія Корнацького. Як розповів нардеп Ігор Бриченко, арсенал зброї знайшли в автомобілі одного з нападників, якого зуміли затримати й знешкодити самі робітники. Зброю вилучили й передали міліції, а затриманий перебуває у Первомайському слідчому ізоляторі.

Як писала вчора «УМ», напередодні в селі Чаусове–2 розігралася справжня війна. В атаку на агрофірму Корнацького пішли відразу півтори сотні молодиків міцної статури. Бандити розстріляли охоронців підприємства, а пізніше зав’язали криваву бійку безпосередньо з робітниками агрофірми. У результаті бійні важкі травми отримали щонайменше шестеро осіб. Однак міліція та «швидка» прибули на місце події із запізненням на півтори години. Сам Аркадій Корнацький заявив, що мета цього свавілля — доведення агрофірми до банкрутства і знищення його як опозиційного політика.

«Знайдені сокири і кирки молодчики припасли для того, щоб громити техніку Корнацьких, — упевнений народний депутат Андрій Парубій. — Ми змогли затримати тільки один автомобіль. Але можна з упевненістю говорити, що і в інших, які встигли втекти з місця події, знайшовся б такий самий арсенал зброї».

В інтерв’ю журналу «Форбс Україна» Аркадій Корнацький заявив, що війна під Миколаєвом затіяна представниками діючої влади заради того, щоб відібрати його землі на користь влади. Це, мовляв, видно з того, що міліція не поспішала втручатися у конфлікт: «Агрофірма Корнацьких» мені більше не належить. Восени 2012 року я перереєстрував її на юридичну особу в США. Основні активи компанії — це 16 тисяч гектарів землі в Кривоозерському та Первомайському районах Миколаївської області й свинарний комплекс iз 10 тисяч голів. Але, повторюся, я виключаю господарську версію сьогоднішніх подій — це боротьба за землю і чистої води політика».

За словами Корнацького, за захопленням агрофірми стоїть фіктивне сільгосппідприємство «Партнер–Агро», створене лише кілька місяців тому. За цей час між жителями Миколаївської області та керівництвом ТОВ «Партнер–Агро» були укладені та зареєстровані 775 незаконних договорів оренди земельних ділянок строком на 20 років.

А ось у прес–службі Миколаївської облдержадміністрації запевняють, що земля в селі Чаусове–2 передана працівникам бюджетної сфери на законних підставах. «Земельні паї площею близько 1,5 тис. га були виділені мешканцям Первомайського району із земель запасу. Цьому передувало рішення районного суду від 12 січня 2001 року, яким державний акт на право приватної власності на земельну ділянку, виданий двом жителям Первомайського району — Аркадію і Клавдії Корнацьким — було визнано недійсним», — iдеться у заяві прес–служби «губернатора» Миколи Круглова.

Тож кому належить урожай ячменю, через який виник конфлікт між двома агрофірмами, найближчим часом має встановити суд. Крім того, Микола Круглов недвозначно натякнув про свої наміри балотуватися до Верховної Ради на перевиборах на скандальному 132–му окрузі: «Корнацький чудово розуміє: якщо я піду на вибори, то буду його основним конкурентом».

Наразi за фактом бійок і стрілянини міліція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 294 Кримінального кодексу — організація масових заворушень. Стаття передбачає максимальний термін позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років. Як розповіла керівник прес–служби миколаївської обласної міліції Ольга Передеренко, на місці подій працюють співробітники слідчої й оперативної групи Первомайського міськвідділу міліції, які виявляють ініціаторів заворушень, а також вилучають зброю.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>