Такий зворушливий, кумедний монстр

19.06.2013
Такий зворушливий, кумедний монстр

Боротися з дитячими страхами можна по–різному. Благо, психологія регулярно продукує цілі томи наукових досліджень з цього приводу, а бабусі й дідусі завжди готові підказати щось зі свого досвіду. Але якщо ви свого часу неправильно пояснили дитині значення слова «монстр» і вона тепер, коли його чує, ховається під ковдру — цю дитячу фобію можна подолати за допомогою нового діснеївського мультика «Університет монстрів» (Режисер — Ден Скенлон, автор сценарію легендарних «Тачок»).

«Університет монстрів» — це пріквел мульт­хіта «Корпорація монстрів», який вийшов на екрани більше десяти років тому. Аби розповісти історію знайомства добре знаних глядачам Саллі та Майкла, режисер посилає їх на навчання в університет, де готують професійних монстрів. Розташований цей навчальний заклад, який, згідно зі сценарієм, був заснований у 1313 році, за дверцятами шафи в дитячій спальні. А серед дисциплін, яких там навчають, — «Загальна історія залякування», «Основи пронизливого крику», «Техніка пересування у темряві»... Майкл Вазовський мріє працювати страшилою у Корпорації монстрів. Саллі має прекрасні зовнішні дані — волохатий велетень — і гарну спадковість. Здавалося б, учіться собі, шліфуйте майстерність, аби вирости у справжніх профі своєї справи. Але наші герої мають неабияке почуття гумору і добру душу, вони кумедні й зворушливі... Такі якості ставлять хрест на навчанні Саллі та Майкла, але дарують їм значно більше, ніж диплом Університету монстрів, — дружбу...

До речі, для анімаційної студії Pixar «Університет монстрів» став першим пріквелом (фільм–передісторія). Плани знімати «Університет» були ще в 2005–му. Але через майнові суперечки цю ідею довелося відкласти аж на п’ять років.