А Сталін — у полоні

18.06.2013

Минулого тижня Одеса отримала змогу «живцем» почути й побачити мовознавця й народного депутата від ВО «Свобода» Ірину Фаріон, яка представила в «перлині біля моря» свою книгу «Мовна норма: знищення, пошук, віднова». Візит «прими українського націоналізму», як охрестило пані Ірину місцеве інтернет–видання «Думская.net», ознаменувався бурхливим вуличним протистоянням. Ліві та інші українофобські сили Одеси вийшли проти кількох десятків прихильників «Свободи», закидали їх та гостей презентації яйцями, чебуреками, біляшами і спровокували кілька жорстоких бійок.

Напередодні «регіональний» «губернатор» Одещини Едуард Матвійчук заявляв: «Ну приїде Фаріон, яка має п’ятьох прихильників, інформаційної підтримки ніякої не буде, то хто ж про це знатиме?» Далебі. Щоб зірвати презентацію за півгодини до її початку, представники прокремлівських організацій — «Родіна», «Партія Сталіна», «Молодьожноє єдінство», пенсіонери, комуністи і просто «братки» заблокували вхід до Одеського культурного центру на вул. Василя Стуса. За цими «антифашистами» стояв міліцейський кордон, який відгороджував їх від «свободівців». «У вибухонебезпечній атмосфері лунали протилежні гасла. Сутички почалися, коли за вказівкою лідера «Родіни» Антона Давидченка молодики стали накидалися на людей, які прямували на презентацію. Літніх людей, студентів і навіть школярів штовхали, били, нерідко валили з ніг. На їхній захист кидалися хлопці зі «Свободи», починалися бійки», — свідчить у мережі інтернет очевидець подій. «Представники правоохоронних органів, які перебували поруч, занадто мляво реагували на дії провокаторів», — ідеться у повідомленні прес–служби «Свободи».

Міліції довелося викликати на підмогу «Беркут». За приблизними підрахунками, у поєдинках брали участь близько 40 «свободівців» і до 60 їхніх супротивників.

А власне на філологічному заході присутні одесити вітали націоналістку Фаріон стоячи. Зала більш як на півтисячі місць була заповнена вщерть. У своєму виступі пані Ірина розповіла про видатних націоналістів, які уособлюють для неї Одесу, — це Іван і Юрій Липи та академік Святослав Караванський, якому вдалося «зняти московський сарафан» з української «радянської» мови. Без цих знакових особистостей, на долях яких залишився трагічний слід котка репресій, — Липу замордували в енкаведистській катівні на Яворівщині, а Караванського за зв’язок з ОУН відправили на 31 рік до сталінського концтабору, — «Мовні норми» могли б і не відбутися.

А трофейний прапор із зображенням Сталіна Фаріон привезла з Одеси до села Зашків на Львівщині, де цей стяг демонстративно потоптали на фестивалі, присвяченому 122–й річниці з дня народження творця ОУН Євгена Коновальця.