За «Перемогу»?

11.06.2013

Минулої неділі проти ночі голові броварського осередку партії «УДАР» Роману Сімутіну спалили його джип «Міцубісі Паджеро», припаркований під вікнами квартири. Трохи раніше рішенням суду партійця позбавили права займатися адвокатською діяльністю, а також затримали та оштрафували «за непокору міліції». В «УДАРі» переконані: тиск чинить місцева влада, яка не втомлюється дерибанити землю.

Розправа з Сімутіним вигідна, на перший погляд, голові міського осередку Партії регіонів Сергієві Федоренку, який за сумісництвом є головою земельної комісії Броварської міськради й позаштатним радником Прем’єр–міністра (його ще називають «масажистом Азарова»).

Протистояння «УДАРу» з місцевим очільником ПР почалося у 2011 році, коли міськрада Броварів незаконно виділила приватному підприємству, директором якого є Федоренко, земельну ділянку на території парку «Перемога». За словами народного депутата від «УДАРу» Павла Різаненка, який на виборах–2012 переміг Федоренка і зробив Сімутіна своєю довіреною особою, Федоренко мав біля парку 10 соток землі. Надалі отримав в оренду ще 22 сотки, сім з яких — територія парку. Орендувати він її довго не збирається, остаточна мета — викуп.

«У боротьбі за парк беруть участь усі партії, представники громадських організацій у рамках акції «Збережи «Перемогу». Паралельно з судами земельну ділянку в парку неодноразово прибирали на суботниках, але 22 травня там з’явився паркан. Ніякого дозволу на проведення земельних робіт нікому не надавали. Щодо цієї ділянки тривають спори. Федоренко вважає, що вона не у власності територіальної громади, а в нього в оренді. Минулого тижня громада зібралася в парку, щоб розібрати паркан. Але коли ми прийшли туди, нас зустріла ледь не половина міськрайонного відділку міліції і «гопники». Вони спровокували бійку, штурханину. Міліція сконцентрувалася на затримці не провокаторів, а активістів «Свободи», — розповідає «УМ» Роман Сімутін.

Після цього адвокат Сімутін виступив правозахисником двох затриманих «свободівців». У відповідь «регіонали» звернулися до суду, щоб позбавити його статусу захисника. Суддя видала ухвалу щодо примусового приводу Сімутіна, аби допитати його як свідка. 5 червня його затримали, за добровільною згодою відвезли до райвідділку, допитали, через годину відпустили. Ввечері, передивившись Кримінально–процесуальний кодекс, «УДАРівець» написав скаргу на слідчого за перевищення влади. Приніс у відділок — а його заарештували «за злісну непокору міліції» й оштрафували на 255 гривень. Наступного дня Окружний апеляційний суд Київської області призначив засідання щодо позбавлення Сімутіна права займатися адвокатською діяльністю.

А вчора на світанку він почув глухий хлопок, потім спрацювала сигналізація. «Я виглянув у вікно й побачив, що передня частина мого автомобіля палає. Гасити було марно, — розповів «УМ» потерпілий. — Через годину приїхали працівники міліції, склали протоколи й забралися. Я запитую, а де експертна служба? Мені сказали: «Ми вас викличемо». Я як колишній слідчий був вражений таким нахабством».

«Люди, які перебувають при владі, — це злочинці не лише «білих», а й «чорних комірців», готові як до фізичного насильства, так і до знищення майна», — констатує депутат Павло Різаненко.