Віктор Ющенко: Без посередництва ЄС вирішити «проблему Тимошенко» неможливо

07.06.2013

Українська влада та опозиція не зможуть вирішити питання Юлії Тимошенко без підписання Угоди про асоціацію й подальшого посередництва Євросоюзу. Про це заявив третій президент України Віктор Ющенко позавчора під час конференції «ЄС—Україна: час розмовляти», яка відбулася у Брюсселі, в Європарламенті. Разом із Ющенком співголовами форуму були євродепутати з Польщі й Великої Британії Павєл Залевський та Девід Кемпбелл–Баннерман, модерував дискусію міністр закордонних справ Франції у 2007—2010 роках Бернар Кушнер. 

У своєму виступі Віктор Ющенко наголосив на тому, що Україна не може існувати в «колоніальній диктатурі», яка повертає 46–мільйонну державу у вчорашній день. «Якщо ми програємо листопад 2013 року (коли має бути підписано Угоду про асоціацію. — Ред.), другого шансу при нашому житті не буде, — наголосив лідер партії «Наша Україна». — Листопад місяць — це Юріїв день, шанс вийти з кріпацтва. За ці років 15 політичного життя я дуже часто чув докір за собою: «Пане Ющенко, ви говорите про ЄС, та нас далі сіней нікуди не пускають, нам не давали жодного шансу наблизитися до Європи». Ще не було такої чудової нагоди показати близькість перспективи для України, йдеться про 46 мільйонів людей, які пройшли стільки рабства та поневірянь. За останні століття нація занадто гірко активізує питання своєї присутності в Європейській сім’ї».

Попередній Президент України, який нині є активним лобістом Угоди про асоціацію в Європу, нагадав про Європейський меморандум, що його підтримали 315 депутатів Верховної Ради, і взагалі про тяжіння більшості українців до політичної інтеграції в Євросоюз.

Ющенко визнає: обов’язковою обставиною в тому, щоб поставити крапку в історії долучення України до європейської родини, є вирішення питання Юлії Тимошенко. А це можливо лише після підписання Угоди про асоціацію.

«Усередині країни правового поля недостатньо, щоб вирішити це питання. Проблема лежить у системі політико–правових інструментів. Відносини опозиції та влади такі, що вони не можуть сісти за «круглий стіл» і самостійно вирішити цю проблему. Шлях до вирішення цієї ситуації лежить через тристоронній діалог за участі європейців», — констатував Віктор Ющенко.

Водночас екс–Президент дав зрозуміти, що не вважає за необхідне ставити підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у залежність від звільнення Тимошенко. «Європейський контекст є, на мій погляд, обов’язковою умовою для врегулювання проблеми Тимошенко, а не навпаки», — сказав Ющенко.

«Дуже невдала доля однієї політичної пані не може вирішити долю 46 мільйонів українців», — підтримав його депутат Європарламенту, колишній глава Литви Вітаутас Ландсбергіс.

«Колись одного дня син мого сина запитає: чому Україна так і не стала ближче до ЄС? Через мадам Тимошенко? Хто ця дама, чим вона така важлива, що змінила хід історії та занапастила життя великої країни?» — передає слова відомого польського політика Марека Сівеця прес–служба «Нашої України».

Євродепутат із Польщі Павєл Залевський виступив адвокатом Угоди про асоціацію як такої, що згуртує українців довкола спільних цінностей Євросоюзу та запропонує стандарти кращого життя та чесного урядування без корупції. «Угода про асоціацію — це не про геополітику, — наголосив він. — 28 країн ЄС об’єднали навколо цінностей. Дуже важко сказати, де зараз знаходиться Україна. З одного боку стоїть російська армія, з другого — президент, який не дуже добре виконує свою роботу. Служба безпеки України — під впливом ФСБ, прокремлівські політики активно проводять політику Путіна. Це не зміниться після листопада. Угода є про стандарти, про краще життя, але не проти Кремля. Нам треба знайти ситуацію, де виграє кожний. Очевидно, для Кремля наш діалог буде програшним. Є чітка стратегія Путіна — задавити Україну. А наш месидж — підтримати українців. Угода надасть інструментарій — позитивну логіку для інтеграціі, наслідком якої буде звільнення Тимошенко. Без Угоди про асоціацію пані Тимошенко не буде звільнена найближчим часом», — наголосив польський представник. 

«Якщо ми відмовимо Україні, це позбавить пані Тимошенко жодного шансу на звільнення. В такому разі ми отримаємо найгірший приклад тоталітарного режиму. Сирія — приклад того, що робить авторитарний режим, — наголосив відомий французький державник Бернар Кушнер. — Україні потрібен месидж від ЄС. Чіткий месидж, який не буде сприйнятий у Кремлі. Якщо ви погодитися на цю угоду, я готовий до боротьби за угоду».

Попри те, що Європа переживає економічну кризу і не найкращі часи для розширення, заступник міністра зовнішніх справ Литви Андрюс Крівас висловлює переконання: важливість України важко переоцінити завдяки її розміру, політичному розташуванню, енергетичним ресурсам та великому населенню.