Святкували разом із «Беркутом»

07.06.2013
Святкували разом із «Беркутом»

Близько 60 чоловiк iз «Беркута» не пiдпускали журналiстiв до «Межигiр’я».

Учора, в День журналіста, представники ЗМІ приїхали проконтролювати рішення суду щодо заборони мирної акції біля резиденції Віктора Януковича «Межигір’я», що біля села Нові Петрівці Вишгородського району. Проте по дорозі до центрального в’їзду в резиденцію працівники міліції безпідставно зупиняли автівки журналістів. На прохання пояснити, чому чиняться перешкоди руху транспорту, працівники ДАІ не змогли надати пояснень.

Журналіст видання «Українська правда» Сергій Лещенко, показавши права і не почувши пояснень від міліції, чому він не має права далі їхати, все–таки проїхав до центрального в»їзду резиденції Президента. Відразу після прибуття журналістів до резиденції відправили «Беркут», який вишикувався перед центральним входом до будинку Президента. Близько 60 працівників «Беркута» охороняли резиденцію від журналістів.

До журналістів вийшов сільський голова Нових Петрівців Родіон Старенький, який зачитав судове рішення про заборону масової акції біля «Межигір’я» і заявив, що представники преси порушують судову постанову. Журналістські активісти відповіли, що вони приїхали не мітингувати, а «перевіряти ситуацію» — чи виконується рішення суду.

Також сільський голова привітав журналістів із професійним святом і запросив усіх представників ЗМІ до... ресторану на святкування. Медійники відмовились від запрошення, оскільки бенкет мав відбуватися в робочий час. Та ще й за державний кошт.

Напередодні Київський окружний адміністративний суд уже традиційно — як і торік, і в 2011–му — заборонив проведення акції руху «Стоп цензурі» біля резиденції «Межигір’я» в День журналіста. Судове рішення ґрунтувалося на листі Вишгородського райвідділу міліції про те, що проведення акції може призвести «до грубого порушення громадського порядку та безпеки учасників дорожнього руху». Судовий позов подав сільський голова Старенький. У попредні два роки суд теж забороняв проводити акції, але журналісти все одно прибували до резиденції Президента на свою акцію.

Під час перешкоджання проїзду до «Межигір’я» виник конфлікт. Заступника головного редактора «Української правди» Сергія Лещенка звинуватили у тому, що він здійснив наїзд своєю «Маздою» на співробітника міліції і зачепив його машиною. Хоча в журналістів є відео, на якому чітко видно, що, показавши права і поспілкувавшись із працівником міліції у штатському, Лещенко від’їжджає й нікого не зачіпає. На прохання кореспондента «УМ» показати людину, на яку начебто наїхав журналіст або ж назвати її ім’я, міліція не надала такої інформації. Також на місце пригоди не викликали ні «швидку допомогу», ні наряд МВС, не складалося жодних протоколів.

«У словах майора міліції немає ніякої логіки. Спершу вони заявляють, що я заподіяв лихо співробітнику міліції, наїхав на нього, а потім сказали, що я «збирався» наїхати на нього. Я показав свій автомобіль, щоб усі пересвідчились, що на ньому немає ніяких подряпин. Ці дії з боку міліції я розцінюю як залякування журналіста. Особливо показово воно відбувається у День журналіста», — заявляє Сергій Лещенко.

На прохання «УМ» і народного депутата Юрія Стеця представитись, майор міліції відмовився, сказавши, що «вже представлявся». «Чого я должен на вашу вимогу представлятись? З яких прав я маю вам представлятись?» — сказав так званий правоохоронець. Хоча, згідно із законом про міліцію, співробітник міліції зобов’язаний представитись, тим паче, на прохання народного депутата. До речі, «перевірити рішення суду» приїхали і народні депутати від «Батьківщини», колишні медійники Ар’єв та Стець.

Під час зборів під головною резиденцією країни активісти руху «Стоп цензурі» прочитали лист–звернення до Президента. «З кожним днем влада стає закритішою, більшість депутатів не надають відповіді на інформаційні запити, закритим є і Президент, який рідко спілкується з журналістами. Віктор Федорович ізолювався від людей за цими мурами і не збирається змінювати ситуацію», — коментує лист Вікторія Сюмар, виконавчий директор Інституту масової інформації.

Також у День журналіста Незалежна медіа–профспілка України та Інститут масової інформації назвали головних «ворогів преси». Рейтинг очолив Прем’єр–міністр України Микола Азаров. Друге й третє місця посіли Президент Віктор Янукович та міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко.

 

З БОКУ ВЛАДИ

Багато чиновників та державних установ учора вітали журналістів зі святом різними подарунками, «полянами» та листами. Раз у рік вони мають звичку «купувати» довіру ЗМІ таким чином.

На офіційному сайті Президента Віктора Януковича з’явилося формальне поздоровлення. «Нині, коли відбувається модернізація усіх сфер життя країни, від принциповості, об’єктивності та неупередженості журналістів залежить поступ нашої держави шляхом європейської інтеграції. Вірю, що ви є союзниками влади у впровадженні найвищих демократичних цінностей і стандартів», — ідеться у відозві Януковича. Президент запевнив, що завжди відстоюватиме і захищатиме право кожного громадянина на свободу слова. При цьому самого його в Україні не було — поїхав до Сербії разом із прес–секретаркою Даркою Чепак.