17 метрів польоту — і ти в Мадриді

04.06.2013
17 метрів польоту — і ти в Мадриді

Ніяких двигунів та палива. Виготовлений власноруч кумедний літальний апарат, екіпаж із п’яти осіб, веселий настрій та готовність шубовснути у води Русанівського каналу — ось що означає свято під назвою «День польотів», або Redbull FlugTag–2013.

«Флюгтаг» накрив Київ уже вдруге. Перші змагання в Україні між літаючими конструкціями ручного виробництва відбулися у 2010 році. Тоді було встановлено всеукраїнський рекорд на дальність польоту — 22 метри. Позавчора переплюнути це досягнення не вдалося. Десятки тисяч глядачів, яких зібрав відомий виробник енергетичних напоїв у районі готелю «Славутич», отримали потужний заряд позитиву. Навіть незважаючи на сильну зливу.

 

Граємо за нашими правилами

За умовами конкурсу, вигадливий літальний апарат власної конструкції «льотчиків» має розігнатися і спланувати на воду з 6–метрового трампліна. Але не варто думати, що виготовити транспорт для такого простого польоту — легка справа. Існують досить жорсткі правила, які обов’язково повинні бути витримані кожною командою: розмір конструкції не має перевищувати 10 метрів, вага не повинна бути більшою за 150 кіло (не рахуючи пілота), диво–планер не повинен потонути, а виготовляти його слід винятково з екологічно чистих матеріалів.

Політ оцінюється за трьома критеріями: дальність, оригінальність ідеї, якість літального апарату та артистичність командного виступу.

«Що мені сподобалося на сьогоднішніх змаганнях — це те, що я побачив: літати може будь–хто, а найголовніше — на будь–чому», — сказав один із представників журі цього року, соліст гурту «Друга ріка» Валерій Харчишин.

«Воруши ластами» найкраще

Гучна музика, безліч фото– й відеокамер, свист, слова Олександра Педана: «На старт» — і полетіли. Заради якихось трьох секунд польоту перед звуком «шубовсть» десятки ентузіастів приїхали до столиці з різних куточків країни.

Як розповіла «УМ» учасниця команди «Воруши ластами» Юлія Горюн, «для нас це не просто змагання — це нагода «відірватися», повеселитися так, як нам того хочеться». «Сам виступ триває три хвилини, але підготовка, робота над приладом, командний дух — це те, заради чого ми тут. Ми беремо участь у цих змаганнях для того, щоб відчути драйв самим і подарувати людям веселе шоу. Ну і, звісно ж, поїхати в Іспанію, бо в Австрії ми минулого року вже були», — каже Юля.

Забігаючи наперед, варто сказати, що перше місце посіла саме команда «Воруши ластами» з Харкова. Літальний апарат у вигляді восьминога, а також продуманий виступ на рампі і не менш яскраве приземлення на воді після 17–метрового польоту отримали максимальну кількість балів від журі. Тепер учасників команди–переможця чекає подорож до Мадрида на етап Світового туру змагань з фристайл–мотокросу Red Bull X–Fighters.

Захід відбувся за сприяння парасольок

...Незважаючи на дощову погоду, глядачі займали місця на березі каналу ще задовго до початку змагань. За деякими підрахунками, подивитися на шоу прийшло близько 70 тисяч киян та гостей міста. Проте з початком зливи кількість охочих залишитись під відкритим небом відчутно зменшилась.

Щоб люди не розходились, ведучі «флюгтагу», змоклі резиденти «Камеді клабу» Олександр Педан та Сергій Притула намагалися всіма можливими способами залучати глядачів до шоу. «Нумо, покажіться ті, кого не налякав дощ, підніміть свої парасольки», — час від часу кричав Педан.

А програма була оригінальною. На Русанівській набережній можна було побачити літаючу курку–гриль, яблуко Адама і Єви, Чака Норріса, партизанів Другої світової, кота, восьминога, літаючий танк, літак із фільму «В бій ідуть самі «старики» та багато інших цікавих пристосувань. І всі вони намагалися літати. Звісно, не кожен досягнув бажаної відмітки, але розвеселити людей вдалося.

Як розповідають організатори, цього року було подано кількасот (!) заявок на участь, проте вони відібрали найкращих. Політати цього року вдалося 34 командам, чотири з яких — поза конкурсом.

Відстань, яку вдалося подолати перед приводненням, — від 4 до 18 метрів. Найменший результат показала позаконкурсна команда «Нового каналу» «Підйом», а найкращий — команда Харківського авіаційного інституту. Але професіоналам не вдалося посісти призове місце, оскільки бали від журі за артистизм були занизькими.

Зламав ногу — і вже готується до наступних змагань

У журі сиділи відомі все обличчя — вже згаданий Харчишин, Ольга Харлан, Олеся Стефанко, Вадим Горянський, Олена Шоптенко, Василіса Фролова, Владислав Ващук та інші. Судді під час змагань змінювались тричі, і між учасниками після турніру виникла дискусія щодо об’єктивності оцінювання — адже кожна четвірка по–різному оцінювала виступи.

Як розповіли «УМ» переможці конкурсу, їхній планер–спрут винахід коштував близько 12 тисяч гривень, а працювали над ним протягом двох місяців. «У нашого восьминога ми вклали багато безсонних ночей, тому що будували його саме вночі. Матеріали для його проектування — це найміцніший скотч, пінопласт та все, що було під руками. Також використовували авіафанеру, яка дуже тонка», — кажуть «ворушисти ластами».

Друге місце посіла команда «Вундер панцер» із Києва з яскравим виступом та епатажним капітаном «на коні». Ця команда в смугастих костюмах здійснила політ на «Танку», який пролетів 10 метрів. Вона нагороджена поїздкою до Австрії, в легендарний «Ангар–7».

Третє місце дісталося команді «Мавпочки на мамці». Кумедні малюки–витівники на «матері–мавпі» вдало приземлилися на позначці 12 метрів. У серпні «Мавпочки» коштом спонсорів відвідають фестиваль «Республіка КаZантип».

Не обійшлося й без травм. Так, учасник команди «Рятівники вже не ті» під час падіння у воду зламав ногу. Тепер йому доведеться проходити два місяці в гіпсі й один рік — із пластинами у нозі. Проте відразу після інциденту хлопака зазначив, що вже готується до наступних змагань.

  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>