Крізь землю провалився?

29.05.2013
Крізь землю провалився?

«Тимчасовий інформаційний центр» під МВС тримається з понеділка. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Журналістам не вдалося знайти Вадима Титушка в його рідній Білій Церкві. Вдома знаменитого бойовика–кікбоксера на прізвисько Румин немає, а знайомі, яких вдалося опитати, вже давно не бачили хлопця в місті. Кажуть, після інциденту на Михайлівській площі та допитів у МВС він зник. Адвокат підозрюваного по телефону повідомив, що сам «давно» не говорив із Вадимом і останнім часом не може йому додзвонитися. Захисник теж не знає, де зараз перебуває особа, яку обвинувачують у побитті журналістів Ольги Сніцарчук та Владислава Соделя на мітингу опозиції 18 травня.

Але правоохоронці, які минулого тижня затримали й допитали Титушка, спростовують інформацію про його зникнення. У МВС заявляють, що якби хлопець дійсно переїхав, їм про це було б відомо.

Нагадаємо, що Вадима «Румина» Титушка, який побив журналістів, відпустили під заставу у розмірі 22 940 гривень. Звідки взялися такі гроші у бідного спортсмена–найманця, який повідомив у відеозверненні, що приїхав на мітинг заробити 250 гривень, невідомо.

У зв’язку із ситуацією, яка склалася навколо цього конфлікту, активісти руху «Стоп цензурі!» встановили намет біля головної приймальні МВС, назвавши його «тимчасовий інформаційний центр». Починаючи з понеділка, в наметі цілодобово чергують колеги–журналісти.

Незважаючи на перешкоджання встановленню намету з боку співробітників управління контролю та благоустрою міста Києва, журналісти–пікетники простояли ніч із понеділка на вівторок та планували лишатися на вулиці Богомольця принаймні до середи. Долучившись до акції колег, «УМ» учора дізналася, що кандидат у депутати від ВО «Свобода» Юрій Левченко запропонував журналістам допомогу в охороні намету.

На вимогу руху «Стоп цензурі!» відзвітувати про розслідування справи Титушка на десятий день, тобто сьогодні, Міністерство внутрішніх справ відповіло відмовою. Як сказав у коментарі «УМ» заступник керівника прес–служби МВС Сергій Бурлаков, «на сьогодні міністр внутрішніх справ не надаватиме ніякої нової інформації, тому що її немає. Слідство триває місяць, от після завершення цього терміну він і відзвітує. Якщо щось стане відомо раніше — ми повідомимо. На 29–те число зустрічі з журналістами не заплановано».

Журналісти у свою чергу вимагають активного розслідування справи, оскільки вважають, що МВС намагається перекрутити очевидні факти (за словами міністра Захарченка, бойовиків найняла не влада, а сама опозиція), і просто також покриває винуватців побиття журналістів 18 травня. Головними вимогами журналістів є ефективне розслідування побиття та перешкоджання професійній діяльності їхніх колег із залученням фото– та відеоматеріалів від працівників ЗМІ, що доводять провину Титушка й компанії. «Стоп цензурі!» наполягає на проведенні та оприлюдненні результатів службової перевірки, а також порушенні кримінальної справи щодо працівників МВС, які були присутніми під час побиття журналістів та проігнорували злочинні дії нападників.

А ТИМ ЧАСОМ...

У мережі «Фейсбук» організовуються групи людей, які виступають на захист Вадима Титушка та його друзів, які 18 травня брали участь у бійці зі «свободівцями». Серед користувачів, запрошених до групи, багато провладних політиків і народних депутатів від «Регіонів».