«Ваш час скінчився!»

23.05.2013
«Ваш час скінчився!»

«Київрада» скоро втратить легітимність. Кияни не полінувалися і поставили таймер зворотнього відліку, майже як на Євро-2012. (УНІАН.)

Учорашнє засідання столичних депутатів було знаковим з огляду на те, що це останнє зібрання чинної Київради, після якого мали б відбутися чергові вибори і депутатів, і міського голови столиці. Нинішні депутати були обрані ще 25 травня 2008 року. А, згідно з Конституцією, термін повноважень депутатів місцевих, сільських, селищних рад і міських голів становить п’ять років.

Тож, попри те що Верховна Рада так і не ухвалила постанову про проведення 2 червня виборів до Київради (документ не підтримала провладна Партія регіонів), учора громадськість та опозиція зібралися біля КМДА, вимагаючи не порушувати закон. Пристрасті вирували настільки потужні, що майже непоміченим залишилося навіть повернення на робоче місце травмованого внаслідок вибуху феєрверку депутата Олександра Пабата.

Оскільки в порядку денному значилися земельні питання, всі очікували на фінальний «мегадерибан». Загалом депутати проголосували чимало рішень. Серед інших — з нагоди 70–річчя з Дня визволення Києва від німецьких загарбників запровадили пам’ятний нагрудний знак. А ще депутати, які через відсутність виборів фактично «підвішені» у повітрі, зобов’язалися допомагати батькам, у яких народилася трійня чи більше дітей, і заборонили в’їзд на територію міста транзитного великогабаритного вантажного транспорту з 7.00 до 20.00. Зрештою, взялися і за земельні питання.

Так, повідомив народний депутат Олександр Бригинець, депутати постановили, що земельні ділянки під нові наземні парковки будуть відводити за рахунок... зелених зон і тротуарів. «Траву і дерева доведеться забути? Може краще припинити ущільнюючу забудову? — обурювався у коментарі «УМ» нардеп. — Вони просто взяли й оголосили парковками тротуари, які й до цього були заставлені машинами. Але тепер за це ще й братимуть гроші».

Перешкодити ухвалювати відверто безглузді рішення намагалися народні депутати від партії ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко, Андрій Іллєнко та їхні помічники, які змогли потрапити всередину, лише застосувавши силу, оскільки їх, попри статус народного депутата, відмовилася пропускати охорона КМДА. Відтак нардепам довелося знімати з петель двері в сесійну залу. Водночас у прес–службі Київради «УМ» почула дещо іншу версію. «У сесійній залі мало місця, а з депутатами прийшли 26 помічників. До того ж, згідно з регламентом, вільний доступ мають лише нардепи», — пояснила прес–секретар Київради Юлія Чудновець.

Натомість Ігор Мірошниченко запевнив «УМ», що дверей ніхто не ламав: «Частина 8 статті 34 Закону України, який, безумовно, є вищим за регламент Київради, передбачає вільний доступ помічника народного депутата на засідання міських рад».

Не менші пристрасті вирували й на дворі, де зібралися громадські активісти. Перед початком вони встановили біля будівлі КМДА лічильник, який рахує дні до завершення повноважень Київради нинішнього скликання. Активістів «охороняв» чисельний «Беркут» і загони міліції. «Київрада чекатиме рішення Верховної Ради чи Конституційного Суду про дату нових виборів, — каже «УМ» Юлія Чудновець. — Ще дуже багато роботи в народних обранців, тому про перерву говорити зарано. Водночас секретар Київради Галина Герега заявила, що не знає, коли відбудеться наступне пленарне засідання: «Або це буде через два тижні, або через місяць, або через два. Ми обов’язково вам повідомимо про це. Але бажання працювати у нас є».

У свою чергу народний депутат Олександр Бригинець звернувся до пані Гереги з проханням надати консолідований звіт щодо підсумків п’ятирічної діяльності депутатів Київради. Зокрема, нардепа цікавлять питання муніципальних земельних ділянок та підприємств, що були приватизовані за останню п’ятирічку, та скільки об’єктів культурної спадщини за цей час було знищено чи приватизовано.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>