«Кличкобез різких рухів нагадує Ющенка»

22.05.2013

Якби вибори Президента відбулися наступної неділі, Віктор Янукович у першому турі випередив би лідера партії «УДАР» Віталія Кличка не більш ніж на 5%. Такі результати соціологічних замірів, проведених 20—25 квітня, оприлюднив Центр Разумкова. Опитано 2010 повнолітніх респондентів з усіх регіонів, похибка — до 2,3%.

Кандидатуру діючого глави держави готові підтримати 18,3% усіх опитаних (або 22,9% тих, хто збирається взяти участь у ви­борах». За Кличка — 13,5% усіх респондентів (16,4%).

Боксер–політик випередив Юлію Тимошенко, яку підтримують 10,4% (13,7%) громадян. Ще менший рейтинг має її «намісник» у фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк — 6,4% (8,6%).

Далі «турнірна таблиця» має такий вигляд: Петро Симоненко — 5,4% (6,4%), Олег Тягнибок — 4,6% (5,9%), Петро Порошенко — 2,6% (3,4%), Анатолій Гриценко — 2,3% (2,9%), Сергій Тігіпко — 1,1% (1,3%), Юрій Луценко — 0,6% (0,8%), Віктор Ющенко — 0,4% (0,6%).

Ці дані було оприлюднено вчора. А напередодні побачили світ цифри квітневого соцдослідження компанії GfK Ukraine, яка регулярно стежить за електоральними настроями населення. Президент Янукович і Віталій Кличко, за даними GfK, мають однакову оцінку виборців навіть у першому турі — 16%. При цьому рейтинг Кличка зріс на 6% порівняно з березнем, тоді як рейтинг Януковича залишився без змін. Юлія Тимошенко отримала б 9% голосів, Тягнибок — 5%, Яценюк — 3%.

Якщо у другому турі президентських виборів зійдуться Янукович із Кличком, то 38% українців, за висновком GfK Ukraine, проголосували б за Кличка, і лише 19% — за Януковича. 24% респондентів не пішли б на вибори, ще 19% не змогли дати відповіді на це питання.

Утім керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента»Володимир Фесенко називає сумнівними результати опитування GfK Ukraine, яке проводилося на основі методики «омнібус». «Це панель для маркетингових, а не для політичних досліджень, — каже експерт у коментарі «УМ». — Різниця в тому, що в нормальних політдослідженнях опитують громадян, яким більше 18 років, а GfK Ukraine взяла тих, хто на місяць старший 16 років. Там є ще й верхня вікова межа — 50 років. А якщо з дослідження випадають літні ви­борці — от вам і штучне завищення рейтингу Кличка та заниження рейтингу Януковича».

«За даними «разумковців», справді є зростання показників Кличка, але розрив між ним і Януковичем залишається. Різниця у 5–6% — це не рівні рейтинги. Плюс у Кличка нестабільний рейтинг. Він то зростає, то знижується. Але чим пояснити його зростання? Як не парадоксально, це ефект акції «Вставай, Україно!», але ефект зовсім не той, на який розраховували Яценюк і Тягнибок. Значна частина опозиційно налаштованих виборців голосують за Кличка як за найбільш поміркованого опозиціонера, тому що не хочуть прямого політичного протистояння, на яке розраховували Яценюк і Тягнибок. Кличко від цього виграв. Виграв пасивно, нічого для цього не роблячи. І в цьому його перевага. Він у цьому сенсі нагадує Віктора Андрійовича Ющенка — не робить різких рухів ні вліво, ні вправо, а тримає хвилю очікування», — констатує політолог Фесенко.

ЦИТАТА

«Ми розуміємо, що потрібно висунути [на перший тур] єдиного кандидата. Але ця позиція на сьогоднішній день залишилася невирішеною, тому що до ви­борів ще багато часу. Я впевнений, що це перші кроки. Прийде час, думаю, — і до весни наступного року ми зможемо висунути єдиного кандидата від опозиційних сил на посаду Президента», — сказав Віталій Кличко в ефірі «5–го каналу».