На власному прикладі

17.05.2013

Засуджений за майже мільйонний хабар до десяти років в’язниці суддя–«колядник» Ігор Зварич написав у Менській колонії книжку. Знавець корупційних схем вітчизняної системи правосуддя поділився досвідом, як за гроші вирішують судові справи різного рівня складності. В опусі, що складається з кількох статей, упійманий на гарячому екс–суддя апеляційного адмінсуду мститься і своїм політичним опонентам, зокрема Президенту Віктору Ющенку. Йому корумпований служитель Феміди «інкримінує» особисті вказівки щодо рішень суддів у 2007—2008 роках на користь наближених до Президента людей. Усе це нібито «чітко зафіксовано на незаконно знятих відеоплівках у робочому кабінеті судді Зварича, які СБУ сховала від суду і громадськості». Про те, що тодішній глава держави Ющенко клопотав про звільнення судді, Зварич промовчав.

Рукописи споминів ображеного судді дістала наближена до нинішньої влади газета «Сєгодня». Крім роздумів на кшталт «умом Україну не збагнути», ув’язнений ділиться своїми поневіряннями від СІЗО до в’язниці, які, на думку Зварича, організовували високопосадовці «для напучування» інших суддів.

«Суворе судове рішення про ув’язнення судді Ігоря Зварича було свідченням того, що судова система за Президента Віктора Ющенка працювала чесно й законно, — відповіла на закиди судді–«колядника» речниця Ющенка Ірина Ванникова. — Те, що суддю Зварича упіймали на хабарі, — це доведений факт. А те, що Віктор Ющенко «через довірених осіб» давав вказівки суддям, — це неправда і плітка. Президент Ющенко з величезною повагою ставиться до судової гілки і цінує її за незалежність як невід’ємний механізм демократії».

Ванникова зазначила, що Ющенко наполягав на реформуванні судової системи протягом усього терміну своїх повноважень, але ці ініціативи не вдалося втілити в життя через серйозний опір та кругову поруку суддівського корпусу.

А рекордсмен із відомих суддівських хабарів Зварич наразі знову шукає гроші — цього разу на видання твору, який може побачити світ уже наприкінці травня.