Почув, але не зреагував

16.05.2013
Почув, але не зреагував

Вiктор Янукович у Верховній Раді вчора пробув хвилин вісім. Фото Рейтер.

Учора вранці по кулуарах пройшла звістка: в парламент має прийти Віктор Янукович. Опозиція підготувалася заздалегідь: депутати з ВО «Батьківщина» вбралися у білі футболки з написом «Юлі — волю!», розгорнувши на своїх місцях давній банер із зображенням екс–Прем’єрки Тимошенко «Ні політичним репресіям».

На тлі посилених охоронних заходів (на територію ВР не пустили навіть авто голови Бюджетного комітету, «регіонала» Євгена Геллера) Янукович прийшов з нагоди складання присяги новими суддями Конституційного Суду — призначеного напередодні Президентом Олександра Тупицького, уродженця Донецької області, та обраного ще в лютому з’їздом суддів Олександра Литвинова.

І «регіонали», і члени «Батьківщини» зустріли Президента стоячи. БЮТівці скандували: «Юлі — волю!» Віктор Федорович споглядав за опонентами з виразом непроникного сфінкса. «Батьківщина» на прохання спікера Володимира Рибака не вгамовувалась (все–таки нечасто бачиш живого гаранта Конституції!) і кричала до кінця процедури присяги. Церемонія зайняла якихось вісім хвилин — Президент швидко залишив сесійну залу під вигуки «Банду — геть!»

Коментуючи слова «регіоналів», що це не допоможе і що Тимошенко сама має просити про помилування, лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк сказав: опозиція неодноразово заявляла про можливі шляхи її звільнення — за тією ж процедурою, що і Юрія Луценка, через закон про амністію та ін., однак усе впирається у волю Президента, тому фракція і спробувала про це нагадати.

У розмові з журналістами Віталій Кличко назвав візит Януковича до Ради «ритуальним». За його словами, було б правильним, якби Президент не сидів мовчки, а нарешті виступив у сесійній залі і відповів на запитання депутатів.  За словами лідера «УДАРу», такими діями Президент виявив неповагу не тільки до парламенту, а й до громадян України.

Переходячи до питань порядку денного, зокрема щодо перевиборів у семи проблемних округах, керівники фракцій домовилися створити робочу групу, яка протягом тижня розгляне відповідні законопроекти як від уряду, так і від позбавленого мандата «мажоритарника» Павла Балоги, щоб в ідеалі прийняти спільний закон.

По обіді Рада створила тимчасову слідчу комісію з розслідування фактів неефективного використання коштів та зловживань у Міністерстві охорони здоров’я. За відповідну постанову проголосували 205 депутатів при необхідних 150. Головою комісії обрано депутата від «Батьківщини» Анатолія Диріва, його заступником став «свободівець» Олег Гелевей.

 

НАПЕРЕДОДНІ

У вівторок увечері Рада не схвалила законопроект про впровадження фінансових векселів, поданий урядом. «За» проголосувало 225 депутатів — на одного менше, ніж було потрібно владі. Спікер Володимир Рибак на тлі протестів опозиції поставив питання про повернення до законопроекту, але «за» проголосувало 223 депутати. Щоправда, після цього ВР прийняла за основу (в першому читанні) інший акт із «вексельного пакета» — зміни до Податкового кодексу щодо вдосконалення процедури стосовно фінансових векселів. «За» — 227.

У статті на сайті «Українська правда» депутат–економіст із ВО «Батьківщина» Сергій Терьо­хін пояснює: закон Азарова безпосередньо торкається кишені кожного українця. Бо «сьогодні з вами розраховуються гривнею або іншою валютою, а завтра замість зарплати чи пенсії зможуть платити папірцями, на яких написано «фінансовий вексель».

«Якщо замість гривні вам видали вексель на таку ж суму, то, щоб купити хліб, вам треба цей вексель продати за гроші. Логічно, що [вексель потрібно буде продавати] зі знижкою від зазначеної у векселі суми грошей — з дисконтом. Отже, ваша кишеня поповниться лише грошима, одержаними від покупця, бо дисконт із векселя є його заробітком», — розповідає Терьохін. За його словами, «урядовий законопроект суперечить статті 99 Конституції, за якою грошовою одиницею України є гривня, а не її сурогати на зразок векселів».