Нове нагнітання децибельного фону

15.05.2013
Нове нагнітання децибельного фону

Після травневих канікул дехто пришкандибав на милицях.

Відгулявши три тижні, зокрема робочі дні 7–8 травня, які передбачали роботу в комітетах і фракціях, відпочилі й засмаглі народні обранці нарешті зібралися вчора на сесійне засідання. Після вакацій одразу двоє «регіоналів» були на милицях, викликавши в декого з опозиції — зокрема, у Володимира Ар’єва — запитання, «що ж із ними робили на вихідних».

Попри те, що на розгляді в комітетах перебуває 1080 законопроектів, а реально між святами працювало лише три комітети, санкцій проти «відпочивальників» застосовувати не будуть. Голова ВР Володимир Рибак лише закликав представників усіх комітетів подати до апарату інформацію про режим їхньої роботи протягом останніх трьох тижнів, пообіцяв дати аналіз по кожному з комітетів. Загалом до порядку денного роботи Ради цього тижня внесено понад сто питань, в тому числі близько 20 урядових законопроектів та два проекти за підписом Президента.

Вівторкове засідання присвятили розгляду пакету євроінтеграційних законопроектів. Їхнє ухвалення у травні є однією з умов підписання угоди про асоціацію з ЄС. Громадськість напружено чекала рішення щодо найскандальнішого — «гомосексуального» проекту №2342, ініційованому урядом Азарова, «Про запобігання та протидію дискримінації в Україні». Він не дозволяє ні словом, ні ділом чіпати сексуальну орієнтацію громадян. Під стінами парламенту проти цього законопроекту протестували кілька сотень людей — як молодих, так і старших, різної соціальної, політичної, регіональної приналежності. На прохання голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова «питання геїв і лесбіянок» вилучили з порядку денного. За його словами, депутатський корпус не має узгодженої позиції стосовно цього проекту, тому його розгляд доцільно перенести на пізніший термін.

Натомість Рада дружно схвалила проект закону щодо реалізації державної антикорупційної політики. «За» — 373 депутати.

Цей євроінтеграційний закон передбачає відкриття для громадськості єдиного реєстру осіб, що вчинили корупційні правопорушення, — депутати, міністри, прокурори, суді тощо. Фінансові декларації високопосадовців мають з’явитися у вільному доступі; майже вдвічі знижується мінімальна сума витрат, за які вони вже мають у цих деклараціях звітувати. Крім того, з’являється механізм контролю фінансових декларацій чиновників. Також реформується антикорупційна експертиза. Профільний комітет парламенту зобов’язаний здійснювати таку експертизу проектів законів, поданих народними депутатами, яка дозволить зменшити рівень корупційності законопроектів.

Користуючись нагодою, опозиція виступила з вимогою притягнути до відповідальності суддів, причетних до кримінального переслідування Юлії Тимошенка та Юрія Луценка, зокрема покарати 10 суддів та 12 прокурорів, причетних до їхнього ув’язнення. «Зважаючи на рішення Європейського суду, якими було встановлено, що суди України незаконно ув’язнили в СІЗО Луценка та Тимошенко, було підготовано та внесено проекти постанов про направлення до Вищої кваліфкомісії суддів питання про дисциплінарну відповідальність та звільнення суддів Родіона Кірєєва та Сергія Вовка», — заявив із трибуни керівник фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Підготовлено проекти поставно щодо цих та інших служителів Феміди, причому серед їх авторів — Ірина Луценко, дружина амністованого екс–міністра. Опозиція взагалі виступає за зміну процедури обрання суддів парламентом, аби підвищити роль Верховної Ради у цьому процесі. Різко проти такої ініціативи виступив Олександр Єфремов: «Подібні зміни до процедури призначення суддів не відповідають європейській практиці розподілу гілок влади». Зрештою, парламент відмовився розглядати й питання про тимчасову слідчу комісію, яку опозиція ініціює з приводу арештів Тимошенко і Луценка.

Лідер «Свободи» Олег Тягнибок у своєму виступі вкотре наголосив на потребі переголосувати законопроекти, ухвалені на «виїзному засіданні» парламенту 4 квітня. Проте Володимир Рибак відповів, що знову затверджувати ці документи не потрібно.

Загалом, на виступи російською мовою з трибуни фракція «Свобода» звично скандувала «У–кра–їн–ська!» й грюкала по столах, а протилежна половина залу реагувала на ці дії скандуванням «Фа–шис–ти!»

Голова ВР констатував, що парламентські будні сповнені непродуктивним гаянням часу «на галасливі з’ясування не стільки істини, скільки створення піар–приводів для популістської самореклами». «Нагнітання децибельного фону в сесійній залі не створює ні робочої атмосфери, ні надає позитивного іміджу парламенту», — сказав Володимир Рибак. І відучора за його дорученням під час засідань у залі почали замірювати рівень шуму.

Ще один акт, який називають популістським, Рада звично провалила. Тобто відмовилася розглянути доопрацьований законопроект №0977 про зняття недоторканності з народних депутатів та суддів («за» — 190). Представник «Батьківщини» Микола Томенко сказав, що опозиція «обрізану версію позбавлення недоторканності підтримувати не буде». За його словами, влада хоче позбавити недоторканності лише народних депутатів, щоб потім переслідувати їх, як Юлію Тимошенко.

 

ПРОТИДІЯ

«Парламентська більшість у вигляді фракції Партії регіонів системно відмовляється розглядати законопроекти, потрібні для країни», — заявив із парламентської трибуни голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. За його словами, «на превеликий жаль, ті комітети, де є більшість Партії регіонів, відхиляють наші законопроекти». Так, відхилено закон про підвищення соціальних стандартів і гарантій громадян для відновлення соціального захисту громадян, закон про посилення відповідальності за порушення трудових гарантій працівників, про амністію у 2013 році тощо. Серед іншого, комітети відхилили законопроект про денонсацію угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України та денонсацію угоди між Україною і Кіпром, «куди за останні два роки було відправлено $72 млрд.».