Курортний забіг

15.05.2013

До початку повноцінного курортного сезону, точніше — 2 червня, ялтинці мають встигнути визначитись із новим міським головою. Днями тутешня виборча комісія зареєструвала аж 22 кандидати на престижну вакантну посаду, яка, нагадаємо, вивільнилася наприкінці минулого року через добровільно–примусову відставку екс–«регіонала», а нині — фігуранта декількох кримінальних справ Олексія Боярчука. Тепер партія готує йому більш гідну заміну, але вже не з числа місцевих.

Кандидатом від ПР на пост мера найбільшого українського курорту є нинішній секретар міськради, 44–річний уродженець Буковини Сергій Ілаш. У ці дні державні та інші провладні ЗМІ всіляко піарять «варяга», свого «просякнутого» останнім часом інтересами територіальної громади: то Ілаш зустрічається з персоналом міського пологового будинку, то — з місцевими футболістами, а то за прикладом глави уряду Криму, очільника ПР на півострові Анатолія Могильова особисто освячує демонтаж незаконної огорожі біля житлового будинку в центрі міста.

У виборчих перегонах пану Ілашу складуть номінальну, на думку багатьох оглядачів, конкуренцію громадський активіст Григорій Тараненко — відомий у місті за протестними акціями, пов’язаними, зокрема, із захистом історичних підвалів винзаводу «Магарач»; висуванець партії «УДАР», місцевий депутат Сергій Хворов; професор Кримського гуманітарного університету Олександр Розсоха та ін. У списку кандидатів — вісім тимчасово не працюючих.

Натомість не пощастило з реєстрацією головному конкуренту «регіоналів» — колишньому директорові Ялтинського морського порту, юристу і члену ВО «Батьківщина» Юрію Формусу. Виборча комісія двічі відмовляла йому через різні формальні порушення, зокрема, неправильно написану автобіографію. Формус заявив, що збирається оскаржувати свою не реєстрацію кандидатом у мери в суді.

«Гадаю, що для Ялти не так важливо, хто з якої партії, а тим паче, ялтинець чи не ялтинець, — коментує для «УМ» ви­борчий розклад відомий у Криму незалежний економічний експерт, ялтинець Андрій Клименко. — Як на мене, головний критерій — мер не повинен бути пов’язаний з ялтинською так званою «елітою», що має маклерський характер, думає лише про продаж землі та інших благ, які створені самою природою на Південному березі Криму. Знаєте, проблема нашого міста, як, мабуть, будь–якого регіону України, де досить висока ціна на землю, — в тому, що там сформувався особливий вид політиків, котрі геть не здатні вирішувати питання розвитку».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Окружний адмінсуд Києва відмовив колишньому меру міста Васильків Валерію Поповичу в задоволенні скарги на відмову територіальної виборчої комісії в реєстрації його кандидатом на посаду міського голови Василькова.

«ОАС за нашої відсутності прийняв таке рішення, скориставшись «послугами» спецпідрозділу «Беркут», який оточив суд і не дав нам можливості взяти участь у засіданні», — повідомив адвокат Микола Неділько. Він розповів, що довірена особа Поповича — колишній майор Управління державної охорони Микола Мельниченко — під час сутички з «Беркутом» отримав пошкодження руки, також у нього стався гіпертонічний криз, відтак Мельниченко потрапив до реанімації Жовтневої лікарні з підозрою на мікроінсульт.