«Батьківщина» «тушок»

25.04.2013

Після успіху на виборах на найбільшу опозиційну фракцію — ВО «Батьківщина» — набігає третя хвиля «тушкування». Як повідомляє «Українська правда», до «групи ризику» відносять депутатів із Дніпропетровська Андрія Павелка, Леоніда Сергієнка та Дениса Дзензерського, котрі теж потрапили до списку об’єднаної опозиції за квотою її лідера Арсенія Яценюка. «Вони можуть стати «тушками» не виходячи з фракції, але голосуючи всупереч її волі», — пише «УП».

Серед аномальних ознак поведінки дніпропетровської трійці — її робота в комітетах. За словами джерел, на двох останніх засіданнях свого Комітету з питань податків заступник голови Сергієнко голосував синхронно з Партією регіонів. Крім того, його голосу не вистачило для ухвалення комітетського рішення про недовіру уряду Азарова. Також Сергієнко ігнорує збори опозиційних депутатів напередодні засідань комітету, натомість ходить на наради, які скликає голова комітету «регіонал» Хомутиннік разом із міністром доходів та зборів Клименком.

До нинішнього парламенту Леонід Сергієнко потрапив за списком «Батьківщини» разом зі своїм зятем Андрієм Павелком, керівником дніпропетровської організації партії «Фронт змін» та обласної федерації футболу. Минулої п’ятниці вони не підтримали вотум недовіри уряду Азарова (офіційно — «відсутні»), хоча рішення фракції було голосувати «за». Також не голосував проти Азарова і Денис Дзензерський, якого відносять до кола друзів Павелка та пайщиків партійної каси «Батьківщини». Усі троє відзначилися ще й тим, що всупереч рішенню фракції проголосували за сумнівну ініціативу запровадження векселів, яку проштовхує перший віце–прем’єр Сергій Арбузов.

Після недобору голосів за відставку уряду депутати вимагали одразу в залі парламенту провести збори фракції задля виключення тих, хто не голосував. «Яценюк відповів — охолоньте, все зробимо в урочний час. Мабуть, тому, що по його праву руку в слоті була відсутня картка Мартиненка», — розповіло «УП» джерело у фракції. Нинішній БЮТівець Микола Мартиненко, як відомо, є діловим партнером «регіонала» Давида Жванії і в передвиборчий період був розпорядником квоти. Через нього проходили попередні три «тушки» «Батьківщини» Ігор Скосар, Роман Стаднійчук, Віталій Немілостівий, які стали на бік ПР. Батько й син Табалови — теж із квоти Яценюка.

Днями пан Арсеній підписав положення про фракцію «Батьківщина», яке допускає його зміщення з посади голови фракції тепер лише двома третинами голосів. Третій вихід депутатів стане черговим ударом персонально по Яценюку.

«Тенденція виходу деяких депутатів із фракції «Батьківщини», швидше за все, продовжиться, — каже в коментарі «УМ» політолог Володимир Фесенко. — Вона може розвиватися в різних формах: може бути вихід окремих депутатів, може бути їх виключення. Принаймнi також є інформація, що всередині «Батьківщини» визріває ідея про виключення з лав фракції самого Миколи Мартиненка». За словами політолога, серед потенційних «тушок» «Батьківщини» — ще декілька депутатів, які своєю появою у прохідній частині списку викликали підозри ще під час передвиборчої кампанії».

Київська організації «Батьківщини» вже закликає виключити з фракції усіх сімох соратників, хто не голосував за відставку Азарова, — Сергієнка, Павелка, Дзензерського, а також Віталія Данилова, Сергія Фаєрмака, Миколу Мартиненка.