НОВИНИ ПЛЮС

24.04.2013

Відлуння теракту в Бостоні

Підозрюваний у скоєнні теракту під час Бостонського марафону Джохар Царнаєв розповів слідчим, що на злочин його підштовхнув старший брат Тамерлан (який загинув під час перестрілки з поліцейськими). Також Джохар, якому загрожує смертна кара за застосування зброї масового знищення, запевнив: до жодних терористичних груп вони з братом не належали, повідомляє Сі–Ен–Ен із посиланням на джерело в уряді США.

Тим часом кількість постраждалих у результаті вибухів зросла зі 176 до 282 людей. Як пояснюють медики, не всі одразу звернулися по допомогу, вважаючи свої поранення незначними.

КНДР вимагає статусу ядерної країни

Північна Корея вимагає від міжнародної спільноти визнати її ядерною державою. Тим самим Пхеньян відкинув висунуту США вимогу припинити військові ядерні програми. Після кількох тижнів напруги на Корейському півострові, яка була викликана погрозами КНДР почати війну проти сусідів та США, Північна Корея нібито погодилася на діалог, але за умови, що проти неї буде скасовано санкції ООН, а інші держави «принесуть вибачення за минулі акти агресії».

Єврокомісія за переговори про вступ Сербії до ЄС

Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори з Сербією про її вступ до Євросоюзу. Таке рішення було ухвалено після того, як 19 квітня прем’єр Сербії Івіца Дачич та його колега з Косова Хашим Тачі домовилися в Брюсселі про нормалізацію двосторонніх відносин. Натомість косовські серби виступають проти мирної угоди з Сербією. Вчора вони вийшли на велелюдну демонстрацію у Митровиці, скандуючи: «Нас продають нізащо!». Сербська православна церква також розкритикувала угоду, назвавши її «здачею найважливішої території».

Канадська поліція попередила теракт на залізниці

Канадська поліція позавчора заарештувала двох осіб, які нібито готувалися вчинити вибух на шляху пасажирського потяга сполученням Торонто — Нью–Йорк. 30–річного Джихаба Сагіра і 35–річного Ріяда Джасера підозрюють у зв’язках з «Аль–Каїдою». За неофіційними даними, один із затриманих походить з Тунісу, а другий — з Палестини; обоє мають постійний вид на проживання в Канаді.

Сирійські повстанці викрали двох єпископів

Повстанці у Сирії викрали поблизу кордону з Туреччиною двох православних архієпископів, повідомляє офіційна сирійська інформагенція САНА. Церковні діячі займалися гуманітарною діяльністю в північній провінції Алеппо, підконтрольній силам повстанців. Один з ієрархів належить до якобинської, другий — до Грецької православної церкви. Один із викрадених архієпископів раніше заявляв міжнародній пресі, що через громадянську війну в Сирії cтраждають християни, які живуть в Алеппо.

Помер фолк–музикант Річі Хевенс

Пішов із життя американський блюз– та фолк–музикант Річі Хевенс, всесвітня слава до якого прийшла після того, як саме його виступом відкрився легендарний рок–фестиваль у Вудстоку 1969 року. За життя Хевенс записав 21 студійний альбом та був відомий як активний захисник природи. Причиною смерті 72–річного музиканта став серцевий напад.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>