«Феміда» для курортника

19.04.2013

Як завжди, дозований оптимізм випромінює зацікавлений тутешній міністр курортів і туризму Олександр Лієв. Утім у нього є вагомі підстави для цього — завантаження готелів з початку року в порівнянні з аналогічним періодом минулого зросло майже на третину і досягло 250 тисяч приїжджих. Тільки на травневі свята людей прийматимуть 169 санаторіїв і 197 готелів, тоді як торік на цю пору працювали, відповідно, 140 і 163 заклади. При цьому зростання цін на травневий відпочинок в оздоровницях Південнобережжя зафіксовано на рівні 6­7%, східного узбережжя — 5% і всього 2% — західного. Щодо подальших прогнозів, то вже продано 70­80% готельних місць у літній період. Цю обнадійливу статистику пан міністр навів на нещодавньому засіданні постійної комісії з санаторно­курортного комплексу, туризму і підприємництва місцевого парламенту. За словами пана Олександра, такий попит на місцевий туристичний продукт є найвищим за останні двадцять років.

Звісно ж, не скрізь на сонячному пів­острові гарантуватимуть потенційним туристам і відпочивальникам прийнятний рівень сервісу. Відомство Лієва, виходячи з досвіду минулого року, склало антирейтинг оздоровниць на сезон 2013 року. До «чорного» списку увійшли 25 явних аутсайдерів, зокрема, євпаторійський санаторій Укрпрофоздоровниці «Ударник», євпаторійський пансіонат «Орбіта», санаторій державної судової адміністрації «Феміда», протитуберкульозні санаторії Мінохорони здоров’я України в Сімеїзі «Красний маяк» і «Передгірський» в Алупці тощо. « Якщо вони (ці оздоровниці. — Авт.) не вживатимуть якихось екстраординарних заходів, — наголосив пан Лієв , — ми будемо рекомендувати туроператорам утримуватись від роботи з цими об’єктами». До речі, торік за підсумками сезону антирейтинг, який визначався за кількістю скарг відпочивальників, мали 15 кримських санаторіїв, пансіонатів і готельних комплексів

Визначилось профільне міністерство і з найкращими на сьогодні об’єктами оздоровлення і відпочинку, список яких теж оприлюднений на сайті. Серед них — алуштинські санаторії «Славутич», «Золотий колос», євпаторійські «Орен­Крим», «Золотий берег», «Смарагдовий», ялтинські «Чорноморець», «Південний», «Дніпро» — всього 75 об’єктів.