Транспортний колапс головного мозку

16.04.2013
Транспортний колапс головного мозку

Напередодні запланованого мітингу опозиції в Харкові з’явилася інформація про те, що влада готує опозиції великий провокаційний сюрприз. Як повідомив у своєму блозі голова обласної організації «Батьківщини» Арсен Аваков, мер Геннадій Кернес планує найняти бригаду молодчиків, які вночі напередодні акції «Вставай, Україно!» підірвуть пам’ятник Леніну на майдані Свободи. Йдеться саме про той монумент пролетарському вождю, за який харківський міський голова не так давно в ефірі політичного шоу обіцяв відірвати руки і ноги всім, хто бодай пальцем зачепить місцеву «історичну пам’ятку».

Уранці в п’ятницю стало відомо, що пам’ятник жертвою політичної боротьби не став, але натомість Харківський окружний адміністративний суд на прохання мерії заборонив проведення маршу. Причину пояснили так: через перекритий рух автівок у місті може виникнути транспортний колапс. Тобто намір опозиції провести короткий мітинг на площі Рози Люксембург, а потім пішою ходою рушити Московським проспектом до приміщення Апеляційного суду на майдані Руднєва (там мало якраз відбутися чергове засідання у справі «ЄЕСУ»), чиновникам здався не прийнятним.

І все ж транспортний колапс у Харкові виник. Тільки мерія його влаштувала сама. Обидві згадані площі, де мали проходити мітинги опозиції, а також усі мости та вулиці, наближені до цих майданів, виявилися заблокованими тролейбусами і трамваями. А на площі Люксембург для надійності відкрили ще й каналізаційний люк й почали зливати воду просто людям під ноги. На додачу повсюди у центрі ремонтували дороги й обрізали дерева. «Спочатку акцію заборонили через суд, — обурювався лідер «УДАРу» Віталій Кличко, — тепер заблокували усі основні дороги, зупинили трамваї, а на площі Рози Люксембург уже й асфальт здирають. Це вже нагадує істерію».

Утім опозиційні лідери та їх 7 тисяч прихильників не розгубилися й рушили пішою ходою до приміщення мерії, яку в кілька шеренг охороняла міліція. Саме там їм нарешті пощастило провести запланований мітинг. Троє партійних голів — Яценюк, Тягнибок і Кличко — ефектно проїхалися на даху мікроавтобуса, як на революційному броньовику. А йти на майдан Руднєва вже не було жодного сенсу: чергове засідання у справі «ЕЄСУ» перенесли на 23 квітня.

Спостерігачі визнали: якби Кернес і його «регіональна» компанія не заважали цьому мітингу — першому в рамках акції «Вставай, Україно!» на сході країни, він перетворився б на ординарний захід. А так шалений спротив влади емоційно переніс громаду в «помаранчевий» 2004 рік, де навіть байдужі до політики люди починають розуміти, хто і як ними керує.

 

ФЕЙСБУК–ЦИТАТА

 

Yevgen Bessonov (Харків):

— Я в розпачі від того, що сьогодні побачив у місті... Те, що сьогодні влада «відмочила» в Харкові, — це вже просто відкрита війна проти всіх городян. І за ці злочини відповідати повинен не тільки Кернес, а кожна покірлива тварюка, яка виконувала злочинні вказівки: сиділа в кріслі водія трамвая, що перегородив дорогу, викачувала з люків на асфальт річки води, перегороджувала мости та вулиці в центрі міста своїми кранами, тракторами, бар’єрами, охороняла в мундирі вхід до міськради.

У кожному підворітті в центрі стояла вантажівка, на кожному мосту, трамваї й тролейбуси утворили нескінченні вервечки довжиною в сотні метрів так, що між ними навіть протиснутися було неможливо. Все місто стояло в одному нескінченному заторі разом із тими, хто запізнювався на літак, хто не міг забрати дітей, хто запізнювався на роботу, разом зі швидкими, із пожежниками... Чуєте ви, ДАІшники, комунальники, «міськтранспортники» та інша слухняна безсовісна сволота, надалі кожного з вас особисто, від сторожа до начальника, я буду тримати за форменого покидька й називати при зустрічі відповідно. Тому що на вашій совісті було це 12 квітня, коли ви виконали злочинні вказівки. Гидко жити з вами в одному місті.

Я щиро сподіваюся, що сьогодні влада в Харкові втратила хоча б 10% свого рейтингу, покаравши не тих, хто сходив у підсумку на мітинг, а тих, хто про цей мітинг взагалі нічого не чув.