Зруйнували стіну — щоб був міст

Зруйнували стіну — щоб був міст

Невдовзі в Києві з’явиться надсучасний Американський культурний центр. Розміститься він у добре відомій українцям, які відвідували США, будівлі колишнього консульства за адресою Пимоненка, 6. Торік дипломатична місія Сполучених Штатів в Україні переїхала в нове приміщення, а старий консульський будинок було вирішено перетворити на культурний та освітній осередок. В урочистій церемонії початку реконструкції майбутнього культурного центру взяла участь заступник державного секретаря США Тара Соненшайн, яка наприкінці минулого тижня відвідала Україну з триденним візитом.

Як українці Єлисейський договір вітали

Як українці Єлисейський договір вітали

Нинішній рік для французько–німецької дружби особливий, ювілейний. 50 років тому, 22 січня 1963–го, керівники двох дер­жав Конрад Аденауер і Шарль де Голль уклали унікальний договір, який започаткував тісну взаємодію не лише між урядами двох країн, а й на рівні шкіл, вищих навчальних закладів, підприємств тощо. Круглу річницю Єлисейського договору відзначали не лише в країнах–учасницях, а й поза їх межами. Не оминула цієї дати й Україна. Організаторами святкування виступили школярі й викладачі київських шкіл №20 та №14 із поглибленим вивченням, відповідно, французької і німецької мов. Участь в урочистостях, що відбулися минулої п’ятниці, взяли й очільники дипломатичних місій Німеччини і Франції в Україні, Надзвичайні і Повноважні посли Крістоф Вайль та Ален Ремі.

Тара Соненшайн: Публічна дипломатія США залишається постійною

Тара Соненшайн: Публічна дипломатія США залишається постійною

Заступниця очільника зовнішньополітичного відомства США (а, по суті, її посада відповідає нашому віце–прем’єру) по–американськи привітно посміхається, розповідаючи про ставлення свого відомства до України й ніби виправдовуючи своє прізвище («Соненшайн» у перекладі — «Сонячне сяйво»). Зрозуміло, що увага Держдепу до України зараз не зовсім та, що була, скажімо, дев’ять–десять років тому. Утім, парафія пані Тари — дипломатія публічна, та, що «піпл ту піпл», тобто «люди до людей». Тож Соненшайн воліє говорити насамперед про це. На цю справу фактично не впливає зміна президентів чи, тим більше, керівників Держдепу (а, нагадаємо, замість Хілларі Клінтон Державний департамент Сполучених Штатів нещодавно очолив Джон Керрі).

Після прийому в резиденції американського посла Тара Соненшайн дала інтерв’ю «УМ» — єдине значне інтерв’ю українським ЗМІ в ході її візиту до Києва.

Всі статті рубрики