Подвійний Хидирлез

12.04.2013

Розлам по лінії Меджліс—Радмін Криму ще більше поглибився. Нагадаємо, першим виявом розриву співпраці цього року стала незгода Мустафа Джемілєва й Анатолія Могильова щодо відзначення чергових роковин депортації кримських татар 18 травня. Мустафа–ага обстоює традиційні форми, себто велелюдним мітингом–реквієм на центральній площі Сімферополя, як і раніше упродовж останніх двох десятиріч, має заправляти Меджліс. Натомість пан Могильов наполягає на урядовому сценарії акції, до того ж із залученням затятих «антимеджлісівців» із провладної Ради представників кримськотатарського народу при Президенті України. На публічному рівні розбіжності посилила емоційна полеміка у пресі — мовляв, все одно буде по–нашому. Цей тон і ознаки протистояння тепер докотилися до планування Хидирлезу–2013 — кримськотатарського свята землеробства, родючості й достатку. Ще торік Джемілєв і Могильов на цьо­му святі сиділи поруч за одним столом зі смаколиками, а тепер, як видно, влада намагається всіляко усувати Меджліс з офіційної політики.

 

Місце гулянь змінити можна

На позавчорашній прес–конференції перший заступник голови Меджлісу, депутат парламенту АРК Рефат Чубаров, голова оргкомітету з проведення Хидирлезу Еміне Авамілєва та голова Бахчисарайського регіонального меджлісу Ахтем Чийгоз розповіли про розроблений ними варіант народних гулянь. Отож, як і торік, коли започаткували це фольклорне святкування на загальнокримському рівні, його учасники зберуться 6 травня на майданчику поблизу культурно–розважального центру «Шахерезада» на 25–му кілометрі траси Сімферополь—Бахчисарай. Там пройдуть ярмарок народно–прикладного мистецтва, виступи національних фольклорних ансамблів, змагання з боротьби, кінні перегони, конкурс калакаїв — перекочування паляниць — тощо. Додасть барв святу виступ відомої співачки Джамали, яка має у своєму репертуарі кримськотатарські пісні.

Рада ж міністрів Криму ухвалила власний варіант святкування Хидирлезу — без участі меджлісівців. Урядові заходи, якими опікуватиметься віце–прем’єр Ольга Удовіна, мають пройти 10—12 травня в урочищі Кизил–Коба поблизу села Перевальне Сімферопольського району. Саме там традиційно збирається народ на православні свята, а вихідними димлять пікніки. Географія Хидирлезу розширена також містами Судак і Євпаторія.

Меджлісівці однозначно оцінюють рішення місцевих урядовців як «прикрі» й «політично мотивовані». Це ще більше «закручує ескалацію напруження у відносинах кримських татар і влади», як висловилась згадана вище Еміне Авамілєва.

І буде вам «Себат»

Цю ескалацію напруження додатково «закручує» і громадська організація кримських татар «Себат» («Стійкість»). Її кістяк становлять активісти так званих «галявин протесту», якими самовільно застовпили землю навколо кримської столиці ще сім років тому. Спочатку ці протестувальники–забудовники гуртувались у ГО «Авдет», що була близька до Меджлісу і здебільшого погоджувала з ним свої акції. Проте два роки тому через заскорузле земельне питання «авдетівці» остаточно розкололися. «Кон­структивних» у ставленні до влади під прапором «Себату» очолив Сейдамет Гемеджі. Саме його прибічники наприкінці березня отримали з рук Анатолія Могильова перший 21 дозвіл на землю у сімферопольському мікрорайоні Петровські висоти. Ще 78 учасникам «галявин простесту» такий документ вручив Гемеджі. «Я вас закликаю нікого не слухати (мається на увазі — керівників Меджлісу. — Авт.), — звернувся до людей лідер «Себату». — Сьогодні Могильов чітко сказав, що питання буде вирішувати з «Себатом», більше ні з ким».