Іспит Харковом

12.04.2013

Минув місяць, як опозиційні партії оголосили початок загальнонаціональної акції «Вставай, Україно!». Марші протесту пройшли в дев’яти областях та Києві й були прийняті схвально, що й не дивно з огляду на їх проведення в базових регіонах опозиції. Про перший вияв активного спротиву акції стало відомо вчора. Місцева влада Харкова вирішила через суд обмежити виступ «Вставай, Україно!», запланований на сьогодні. Намір заборонити ходу центральними вулицями міста у мера Геннадія Кернеса аргументували можливим «транспортним колапсом».

За планом опозиції, колона з Арсенієм Яценюком, Віталієм Кличком та Олегом Тягнибоком має пройти від площі Рози Люксембург до площі Руднєва. Там розташований Апеляційний суд Харківської області, де вранці відбудеться судове засідання у справі Тимошенко щодо корпорації «ЄЕСУ». «Відстань між площами — 1400 метрів, а влада побоюється, що 35–хвилинна хода може паралізувати все місто», — зауважує заступник голови харківської «Батьківщини» Микола Пахнін, який був присутній на засіданні погоджувальної ради.

Опозиціонери стверджують, що, попри спротив, масові заходи буде проведено відповідно до попереднього плану. «Народних депутатів там буде велика кількість, щоб ми змогли досить оперативно подати заявку на зустріч із виборцями. Згідно з Конституцією, мітинг ми зможемо провести, незважаючи на те, що харківська влада буде робити все можливе, аби не допустити його проведення», — каже народний депутат від ВО «Батьківщина» Андрій Парубій.

Наразі народні віча «Вставай, Україно!» відбулися у Вінниці, Ужгороді, Львові, Івано–Франківську, Тернополі, Чернівцях, Житомирі, Києві, Луцьку, Рівному. «За гідне життя, за європейський вибір, за відставку Януковича та дострокові вибори Президента України», — під такими гаслами пройшов позавчорашній рівненський мітинг, на якому, крім Олега Тягнибока та Арсенія Яценюка, вже втретє був присутній і Віталій Кличко. Під час цього заходу лідери опозиції представили узгоджених кандидатів у депутати на проміжних виборах до Рівненської обл­ради.