Все одно Професіонал

10.04.2013
Все одно Професіонал

Бельмондо залишає відбиток своєї п’ятірні на Алеї зірок у Харкові, під час Міжнародного кінофестивалю «Харківський бузок». Травень 2011 р. Фото УНІАН.

Жан–Поль Бельмондо, легенда французького кіно, відзначив учора своє 80–ліття. Попри поважний вік актор і досі відповідає тому образу чарівливого і маскулінного правдоборця, який склався завдяки бага­тьом його кіноролям і насамперед — ролі зрадженого державою месника–спецагента у «Професіоналі». Це і досі чи не найвідоміша і найбільш улюблена, зокрема на наших теренах, французька кінострічка «з Бельмондо». «Я люблю цю стрічку. Такого потужного кіно нині, на жаль, не знімають», — сказав нещодавно сам актор.

Щодо театральних ролей, то найбільш запитаною була роль Сірано де Бержерака в паризькому театрі «Маріньї».

А ступив Жан–Поль на цю стежку в 17 років, коли зіграв в одному з паризьких театрів роль принца у «Сплячій красуні». Втім слави довелося чекати ще десятиліття. Її принесла участь у фільмі Годара «На останньому подиху» (1959), що ввійшла у скарбницю світового кінематографа як одна з перших стрічок «нової французької хвилі». Відтак доля не поскупилася на перші ролі: загалом Бельмондо знявся у 95 фільмах і був задіяний у понад 40 спектаклях. До речі, всі трюки в кіно Жан–Поль виконував сам, без дублерів–каскадерів.

Після 2001–го, коли актора розбив інсульт і він довгий час майже не міг говорити і ледве ходив, легендарний Бельмондо не знімався. Винятком стала картина, створена спеціально під нього, нагорода за зірковість, «за вислугу років» — це стрічка «Чоловік та його собака» (реж. Франсіс Юстер, 2003 р.).

Іронічний фаталіст, любитель і любимчик жінок — таким, схоже, він є і в житті. Скажімо, востаннє, коли мсьє Бельмондо побував в Україні, а це був травень 2011–го, фестиваль «Харківський бузок», його супроводжувала втричі молодша чарівна супутниця. А харківські прихильниці закидали Жана–Поля оберемками квітів.

Свої 80, за повідомленням французьких ЗМІ, Жан–Поль Бельмондо святкував камерно, у своєму паризькому особняку, в колі найближчих друзів та рідних. Опіки нащадків йому, певно, не бракує. В актора двоє дітей від першого шлюбу (53–річна Флоренція та 50–річний Поль) і десятирiчна донька Стелла — від другого шлюбу.