По дорогах на човнах

09.04.2013
По дорогах на човнах

Підйом ґрунтових вод та часткове підтоплення територій, за повідомленням Державної служби з надзвичайних ситуацій, упродовж вихідних сталися в дев’яти областях та в Києві. Так, загроза «великої води» була у Вінницькій, Волинськiй, Хмельницькiй, Житомирськiй, Івано–Франківськiй, Київськiй, Львівськiй, Рівненськiй та Чернігівськiй областях. На щастя, обійшлося лише невеликим підтопленням окремих міст, сіл і доріг, що, втім, майже не позначилося на руховi транспорту.

 

Мости пiшли пiд воду

На мостовому переході через річку Дністер у Чернівецькій області рятувальникам довелося обмежити рух транспорту. Причиною став обвал плити на мостовому переході.

У Костопільському, Дубровицькому та Сарненському районах Рівненщини через перелив води на дорогах місцевого значення для руху транспорту було організовано об’їзну дорогу. Порушення транспортного сполучення сталося і на Чернігівщині біля села Малий Дирчин. Тут унаслідок виходу з берегів річки Снов рятувальники довозили до людей продукти харчування та медикаменти на човнах. А у Варвинському районі без доріг залишилися одразу шість населених пунктів включно з райцентром.

По хліб «моторкою» їздили, а точнiше плавали минулих вихідних і прикарпатці. Майже безперервні дощі, що тривали впродовж минулих четверга й п’ятниці, спричинили на певний час максимальний підйом води у річках Івано–Франківщини. Найбурхливішою виявилася зазвичай невелика і тихо­плинна Ворона, права притока Бистриці–Солотвинської, рівень якої біля села Підпечари перевищив 1,23 метра над критичним.

Загроза підтоплення реально нависла над трьома десятками населених пунктів Прикарпаття, передусім у Тисменицькому, Рогатинському й Тлумацькому районах. Декому доводилося надавити й безкоштовні транспортні послуги. Рятувальники надувними моторними човнами перевозили від власних будинків до крамниць за товарами першої необхідності мешканців кількох тимчасово ізольованих від зовнішнього світу присілків.

«Велика вода» відступає

На щастя, інтенсивність дощу в суботу зменшилася, а низька температура в горах (не вище плюс 3 за Цельсієм) уповільнила танення снігів, і рівень води в річках поступово почав знижуватися.

На Львівщині повінь «зачепила» лише один район — Сокальський. В інших рівень талих вод та води в річках катастрофічно не піднімався і вже почав спадати. Проте в місті Великі Мости і селах Сілець, Межиріччя та Городище рятувальники чергували цілодобово: мішками з піском укріпляли дамби, ними ж від води захищали житлові будинки, розчищали ділянки під мостами й відкачували воду з підвалів хат.

«Посеред сіл утворилися маленькі озера, — розповів «УМ»  Віталій Туровцев, помічник начальника Держслужби з надзвичайних ситуацій Львівщини. — Щоб люди не ходили через них убрід, рятувальники чергують iз човнами і переправляють або підвозять продукти харчування. За час чергування вже перевезли майже двісті осіб».

На півдні Тернопільщини, де сніги вже майже зійшли і де протікає найповноводніша річка регіону — Дністер, поки що, слава Богу, спокійно. Як повідомив «УМ» мер міста–півострова Заліщики Володимир Бенев’ят, вода біля цього райцентру наразі піднялася до 6,5 метра, критичною є позначка у 7,5 метра. Тож, якщо найближчим часом не буде сильних злив, підтоплення вдасться уникнути. Більш–менш нормальна ситуація, запевняють у тамтешній сільраді, і в Коропці сусіднього Монастириського району, який традиційно потерпає від повені під час злив.

А от у центральній  частині області справи невтішні. Так, на території Бережанського району вже вийшла з берегів річка Золота Липа, частково підтопивши пасовища та сільськогосподарські угіддя кількох сіл. Служба цивільного захисту посилила контроль за рівнем води і на річці Збруч та її притоках у Підволочиському районі. Вже сьогодні тут можливе підтоплення присадибних ділянок в окремих селах.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Київ уже не «попливе»

«Ми трохи переглянули прогноз максимального рівня весняного паводку в Києві, — заявив учора директор «Укргідрометцентру» Микола Кульбіда. — Новий прогноз — до 730, максимум 740 см вище умовного нуля. Це при тому, що середній рівень за багаторічний період становить 715 сантиметрів». Отож масштабна повінь столиці не загрожує, заспокоїв пан Кульбіда. «Очікується тільки затоплення островів на Дніпрі, а також присадибних ділянок, які розташовані вище Києва», — повідомив він.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>