Путч на дірявому кораблі

05.04.2013
Путч на дірявому кораблі

Поки опозиція блокувала парламент із вимогою призначити вибори в Києві, вчора зранку регіонально–комуністична більшість на чолі зі спікером Володимиром Рибаком вирішила провести «виїзне» пленарне засідання у будівлі комітетів Верховної Ради неподалік. На вулиці з красномовною назвою Банкова, що навпроти адміністрації Президента.

Як передавав телеканал «Рада», на альтернативному засіданні були присутні аж 244 депутати — хоча стільки голосів у «справжній» ВР «Регіони», комуністи та близькі до них позафракційні в цьому скликанні не спроможні зібрати з середини грудня.

Рішення приймали підняттям рук і наголошували на легітимності цього процесу. Хоча депутатів з опозиції, які прагнули перерахувати кількість «альтернативників», у конференц–зал комітетів так і не пустили. Завадили силою.

Людям із довшою пам’яттю вчорашні події нагадали «переворот» 2000 року, коли прокучмістський віце–спікер Віктор Медведчук проводив альтернативну сесію в Українському домі, аби скинути комуністичного Голову ВР Олександра Ткаченка та переформатувати більшість. Однак після того до Регламенту було внесено зміни, які унеможливлюють такі дії. Отже, перенесення засідань із будівлі парламенту приймається депутатами тільки в залі засідань Верховної Ради, винятом є лише введення надзвичайного або військового стану. А вчора «регіонали» голосували за легітимізацію виїзду вже поза сесійною залою.

Опозиція розцінила таке засідання як спробу здійснення в Україні конституційного перевороту з боку Партії регіонів і «початок правління хунти». «Це все тому, що в ПР немає реальної більшості. Під час жодного голосування Партія регіонів не набирала більше 200 голосів. Зараз вони перебігли на Банкову і там начебто будуть проводити незрозумілі зібрання незрозумілої кількості народних депутатів України», — зауважив керівник «Батьківщини» Арсеній Яценюк.

Тим часом опозиціонери, налякані загрозою перемоги путчу, розблокували засідання ВР і запросили «більшовиків» назад.

Але принаймні до обіду «регіонали» забарикадувалися на Банковій — наказали охороні зачинити всі входи до приміщення. Під дверима опинилися й деякі провладні нардепи, які спізнилися, зокрема обстріляна напередодні сніжками Юлія Льовочкіна. Навіть тих, хто намагався вийти «з технічних питань» назовні, охорона за наказом депутата Ігоря Шкірі не випускала. Документи для нардепів помічники передавали через щілину під дверима!

Членів лічильної комісії від фракцій опозиції на ці збори не пустили. Тож можна орієнтуватися лише на слова анонімних джерел у самій ПР, передані деякими ЗМІ: на засіданні зранку було всього 169 депутатів. Пізніше звучала цифра 182.

Сайт «Главком» пише, що «виїзне» засідання організував перший віце–прем’єр Сергій Арбузов, а технічний бік питання влаштували в апараті Кабміну і секретаріаті Партії регіонів. Депутати ПР і комуністи були проінформовані про план засідання напередодні ввечері.

«Виїзне» засідання Верховної Ради може змусити опозицію розблокувати парламентську трибуну», — вважає авторитетний політолог Володимир Фесенко. — Це посилення парламентської кризи, перехід її в нову фазу. Фактично йдеться про розкол, а надалі — і можливий напіврозпад Ради. Якщо так і далі будуть розгортатися події, парламент чекає розпуск. Але є шанси, що авторитетні депутати, до яких прислухаються і більшість, і опозиція, допоможуть знайти компроміс».

Наразі ж маємо справу з появою нових «тушок», які залишають лави опозиції. На закритому засіданні спікер Рибак повідомив, що з фракції «Батьківщина» вийшли чотири депутати — протеже Яценюка Віталій Немилостивий та Ігор Скосар, а також Роман Стаднійчук і Олег Канівець. За даними «Української правди», про наміри «тушок» в опозиції знали й напередодні змусили нотаріально завірити свій невихід із «Батьківщини». Але, як видно, аргументи Януковича виявилися сильнішими. Після батька й сина Табалових це перші за чотири місяці випадки перебіжок у ВР.

«Я неодноразово намагався достукатись до партійних лідерів. Проте мене ніхто не хотів чути! Можу запевнити, що за жодних обставин я не приєднаюсь до парламентської більшості, до владної команди. Я залишаюсь опозиційним політиком — в опозиції до Януковича та до його команди», — намагається переконати виборців нардеп зі Львівщини Канівець.

За зачиненими дверима провладні депи прийняли урядовий законопроект про вдосконалення системи захисту персональних даних, а також проект про внесення змін до закону про бюджет щодо функціонування Міністерства доходів і зборів та Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Оскільки половина присутніх у конференц–залі депутатів більшості брала участь в обороні дверей, то лишається тільки здогадуватись, як і хто голосував. Але 7,6 мільярда бюджетних коштів на діяльність вищезгаданих виконавчих органів «розпилили»: 5,888 млрд. Мінзбірдоходів, 1,723 млрд. — Держслужбі з НС.

Паралельно віце–спікер від «Свободи» Руслан Кошулинський провів засідання позафракційних фракцій у сесійній залі парламенту, але воно вочевидь бу ло невдалим. Мікрофони і система голосування не працювали. Чи то від стресу, чи то від розпачу ледь не відбулася штурханина із позафракційним Олесем Донієм, який, вийшовши до трибуни, закликав колег до конструктивної й прозорої роботи опозиції. Олесь нагадав про передвиборчі обіцянки щодо «тушок» та вкотре запитав, куди Яценюк подів підписи за відставку Голови ВР та Генпрокурора.

«Деякі сьогодні помилилися приміщенням і пішли на Банкову, але ми їм пробачимо», — резюмував Яценюк, запрошуючи більшість назад.

«Свободівець» Ігор Мірошниченко в коментарі «УМ» зазначив: «Я думаю, що «регіонали» сьогодні усвідомили, що опозиція на їхні провокації не повелася. Вони добре розуміють, що їхні дії були неконституційними, антидержавними, і вони обов’язково стануть предметом кримінальних справ».

У суботу–неділю опозиція знову закликає народ на вулиці протестувати...

 

ОБЛИЧЧЯ «ТУШОК»

Зі складу опозиційних фракцій учора вийшли:

Олег Канівець (фракція ВО «Батьківщина») — мажоритарний округ №126 у Львівській області (Стрий, Жидачів, Моршин). Квота «Громадянської позиції» Гриценка. Бізнесмен, очолював ЗАТ «Укрнафтобуріння».

Віталій Немилостивий (фракція ВО «Батьківщина») — 62–й номер списку. Квота «Фронту змін» Яценюка. Промисловець, колишній гендиректор харківського ДП «Завод ім. Малишева», заступник міністра промполітики в уряді Тимошенко.

Ігор Скосар (фракція ВО «Батьківщина») — 58–й номер списку. Квота «Фронту змін» Яценюка. Київський бізнесмен, керівник ТОВ «Валентин–АС».

Роман Стаднійчук (фракція ВО «Батьківщина») — 65–й номер списку. Квота ВО «Батьківщина». За словами Олеся Донія, близький до «регіонала» Давида Жванії і є його квотою в опозиції. Отримав мандат замість позбавленого депутатства Сергія Власенка.