Із феєрверком, але не феєрично

04.04.2013
Із феєрверком, але не феєрично

Аби розтопити сніг у столиці, французи запалили тисячі ліхтариків. Фото УНІАН.

За десять років існування «Французької весни в Україні» творці фестивалю, здається, підняли планку організації до найвищого рівня. Рiк у рiк мистецькі акції, як–то кіно, виставки, музика чи театр, у столиці проходили вельми успішно і, що найголовніше, фахово. Солідний вік фестивалю і сам зобов’язує кожну наступну «Французьку весну» проводити з помпою, особливо це стосується найпершої імпрези в рамках фесту — відкриття. Та, здається, на десятому році французи дещо втомилися дивувати — цьогорічне відкриття аж ніяк не претендує на звання одного з найяскравіших дійств, що бачив Київ.

Можливо, причина у тому, що розбалуваний глядач, котрий звик бачити на відкритті ні більше ні менше — феєричну вуличну виставу, на яку «наші» не здатні. А можливо, справа у місці, яке цього року організатори обрали як стартовий майданчик для зустрічі весни з Франції — ботанічний сад ім. М. М. Гришка.

Як і слід очiкувати, задовго до відкриття близько двох тижнів яскраві афіші «Французької весни» по всьому Києву сповіщали, що на гостей фестивалю чекає грандіозне вогняне шоу від відомої французької компанії La Machine. Ботанічний сад як місце проведення замість традиційної Софіївської площі також інтригував. Ввечері 2 квітня ботсад на Печерську став безкоштовним для всiх, а глядачі, спраглі до справжньої весни, почали заповнювати парк уже о 19–й (офіційний старт відкриття мав бути о 20).

Зелену зону французи прикрасили тисячами свічок. Маленькі розмістили у спеціальні конструкції, що нагадували ширми, отже, вийшли такі собі вогняні стіни. А великі підвісили на триноги і розмістили вздовж алей. Окрім свічок, були тут і справжні вогнища, полум’яні інсталяції, газові ліхтарі, піротехнічні установки — все, аби розтопити сніг, якого у ботсаду виявилось вдосталь. Приємністю для відвідувачів стали намети, в яких можна було придбати чай, каву або ж глінтвейн, а також справжню французьку випічку.

Уже близько восьмої прогулюватись по алеях було неможливо, хіба що тягнутися за течією натовпу, що заповнив територію вщерть. Ботанічний сад тут добряче програвав Софіївській площі. Територія його хоч і більша, натомість алейки та стежки виявилися занадто вузькими для кількатисячного натовпу. Вглибинi парку можна було знайти зовсім невеличку для масштабів «Французької весни» сцену, на якій упродовж вечора грали чомусь українські ансамблі. Аби послухати концерт, усі бажаючі оточили сцену і вилізли на пагорби, де довелося померзнути, стоячи на засніженій землі.

А на площі біля входу в ботанічний сад тим часом зібралися тисячі людей, наївно сподіваючись, що вогняне шоу почнеться саме там. Насправді ж вогняне шоу вже давно почалося — свічки, вогнища та інсталяції — ось і все «вогняне шоу». Близько 21–ї години сотні людей потяглися до виходу. «Оце і все?» — чулося з натовпу. «Яка страна, така й весна», — жартували українці. Найбільш витривалі збиралися біля вогнища, аби погрітись, десятки спалахів фотокамер свідчили, що розваги гості, здається, вже не чекають, натомість розважають самі себе, фотографуючись біля вогняних конструкцій.

Під кінець відкриття, яке для багатьох навіть не почалося, у небі ви­бухнув перший феєрверк, а далі упродовж десяти хвилин французи дивували величними світловими фокусами в небі. Вражаючі феєрверки — єдине, чим може похвалитись цьогорічне відкриття «Французької весни». Та якщо на чистоту, розбалувані феєрверками мало не на кожне державне свято, українці навіть таким дійством не були вражені. Усе б нічого, та досвід попередніх років дозволив гостям фестивалю сподіватися на справжню феєрію, якої в результаті так і не сталося. Усі, хто нарікав на минулорічну виставу в повітрі від французьких акробатів компанії Transe express під назвою «Шалені дзвонарі», ймовірно, свою думку змінили. А найвидовищнішим українці досі вважають відкриття 2011 року, коли Софіївську площу накрило хмарою пір’я під час вистави марсельської циркової трупи П’єра Бідо «Площа Янголів».

Залишається сподіватися, що подальші події в рамках «Французької весни» не розчарують. Зокрема, вже вчора у Центрі сучасного мистецтва М17 стартувала виставка французьких художників «Миті життя», а сьогодні в кінотеатрі «Київ» відбудеться прем’єра драматичного трилеру «Мебіус» iз Жаном Дюжарденом та Сесіль де Франс у головних ролях. У стрічці також знялися російські та українські актори Володимир Меньшов та Олексій Горбунов. Зустріч iз ними відбудеться цього ж дня в рамках прем’єри. Завтра «Французька весна» триватиме на сцені Київського академічного Молодого театру. Трупа Roseau theatre покаже сімейну комедію «Маленькі подружні злочини» Еріка–Емманюеля Шмітта.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>