Наздогнати Молдову

03.04.2013

Експерти занепокоєні надто повільними темпами виконання Україною Плану дій щодо запровадження безвізового режиму з країнами Європейського Союзу. Попри оптимістичні прогнози влади, яка бадьоро переконувала, що наша держава семимильними кроками прямує до відкритих кордонів з ЄС, Україна виявилася єдиною країною, яка досі не впоралася навіть із першою фазою цього плану.

«На сьогодні очевидно, що процес ухвалення передбачених Планом дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС (ПДВЛ) законодавчих актів занадто затягнувся. Україна вже майже 2,5 року виконує першу законодавчу фазу. За цей час сусідня Молдова понад півроку, як упоралася з першою фазою і зараз виконує другу — імплементаційну фазу, випере­джаючи Україну на шляху до безвізового режиму», — наголосив на прес–конференції з цього приводу науковий директор Інституту Євро–Атлантичного співробітництва Олександр Сушко.

За словами голови громадської ініціативи «Європа без бар’єрів» Ірини Сушко, Молдова отримала ті самі завдання одночасно з Україною, а потенціал для їх виконання мала набагато менший. Проте, на відміну від Кишинева, Київ навіть не намагається продемонструвати суттєвого прогресу. Судячи з узятого темпу, нас, імовірно, пережене навіть Грузія, яка отримала свій ПДВЛ лише на початку цього року.

Окремою проблемою стало «гальмування» з практичним запровадженням в Україні біометричних проїзних документів, без якого скасування візового режиму неможливе.

Як повідомила Ірина Сушко, для пришвидшення виконання Плану дій експерти звернулися до Президента з проханням невідкладно схвалити Стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини, внесену урядом, та дати Кабміну доручення підготувати відповідний план заходів з її реалізації. Крім того, експерти закликають Кабінет Міністрів невідкладно розпочати підготовку Плану заходів щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні, залучивши до цього процесу представників громадськості й експертів міжнародних організацій.

Як свідчить досвід, для підготовки звіту про здобутки України у виконанні ПДЛВ Європейська Комісія потребуватиме 2–3 місяці. Тож для того, аби українським можновладцям було з чим їхати до Вільнюса на саміт Східного партнерства в листопаді, національний звіт України має бути передано ЄС у кінці травня — на початку червня.

Утім, як переконують фахі­вці, за умов консолідації зусиль органів влади та співпраці з незалежними експертами є цілком реальна можливість зафіксувати перехід України до другої фази виконання Плану дій під час саміту, запланованого на 25–26 листопада. Проте для цього доведеться шукати політичний компроміс, який на сьогодні — під великим питанням.

«Про що можна говорити, якщо в парламентському Комітеті євроінтеграції лежить пакет законопроектів, внесених Президентом і урядом, але ніхто навіть не намагається їх розглянути. Комітет місяць не працював, тому що був заблокований партією влади. Опозиція приходила й обговорювала між собою всі ці питання, але ж на сьогодні у неї немає достатньо голосів, щоб ухвалювати такі рішення. І варто зрозуміти, що без консолідації зусиль влади й опозиції ці закони просто неможливо буде прийняти, а часу для розмірковувань не так і багато», — обурюється народний депутат від фракції «УДАР» Ірина Геращенко.

При цьому, за словами пані Ірини, в Україні проводиться проросійська пропаганда, яка заохочує громадян до «покращення» життя завдяки Митному союзу: «Зверніть увагу, що у нас майже немає реклами, яка б пропагувала входження України до ЄС, натомість на кожному кроці, на білбордах, у метро розміщені пости з написами «Митний союз — шлях до покращення життя», а про євроінтеграцію усі мовчать».

Як зазначають експерти, однією з причин небажання влади діяти й ухвалювати рішення щодо впровадження безвізового режиму є небажання відкрити українцям вільний шлях до Європи. Адже в такому разі більше наших співвітчизників побачать, як живуть люди у вільних і розвинених країна. А напередодні президентських виборів 2015 року владі це зовсім­ ні до чого...

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>