Провалений Київ

03.04.2013
Провалений Київ

У відповідь на непризначення виборів міської влади в Києві опозиція закликає не сплачувати комунальні платежі. Фото Данила ІВАНІВА.

Резонансні законопроекти ВР про призначення київських ­виборів і зниження пенсійного віку для жінок учора були провалені.

В Партії регіонів ще зранку сказали, що голосуватимуть за «столичну» постанову лише після рішення Конституційного Суду, який має розтлумачити деякі норми закону про місцеві вибори. Але в опозиції сподівалися на торжество закону.

На вечірньому засіданні — після 16.00 — під час розгляду постанови в другому читанні опозиція стягнула на голосування всі сили. 209 депутатів натиснули кнопки «за» постанову, але їх не вистачило для прийняття рішення. Відтак опозиція знову заблокувала трибуну з вимогою призначення дострокових виборів у Києві.

За словами джерела з фракції «Батьківщини», це необхідно було зробити саме вчора до кінця робочого дня, інакше вибори не зможуть вважатися достроковими, адже повноваження Київради завершуються якраз 2 червня. В кулуарах подейкували, що впевненість у протистоянні «регіоналам» додала не надто велика кількість мітингуючих під ВР киян. Це вкотре переконує, що влада боїться натовпу, але опозиція не має змоги його скликати.

Зранку, звертаючись до спікера ВР Володимира Рибака і керівника фракції ПР Олександра Єфремова, лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко закликав їх вийти разом з опозицією на мітинг до людей і пояснити, чому «регіонали» не хочуть, щоб у Києві відбулися вибори, які є базовими правами громадян.

«Попов, напевно, хороша людина, але з нього керівник місцевої державної адміністрації, тим більше столичної, м’яко кажучи, не найкращий», — заявляв керівник фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. — Ви самі повинні були вийти з ініціативою відставити Попова і провести вибори мера Києва. Ви цього не зробили, ви почистили Київську міську державну адміністрацію, а треба було чистити сніг, вулиці, займатися очисткою столиці».

Наполегливість опозиціонерів щодо проведення виборів мера Києва Арсеній Яценюк пояснив бажанням київської громади. «Ви усвідомлюєте, що програєте ці вибори, — звернувся лідер БЮТівців до партії влади, — так ви і президентські вибори програєте, — вам ніхто не дасть їх перенести, не сумнівайтеся!»

«Партія регіонів — як флюгер, то вони готові йти на переговори по Києву, то відмовляються. Але ми розуміємо, що вони бояться йти на вибори, бо їх програють», — заявив під час брифінгу під Верховною Радою Олег Тягнибок. Лідер «Свободи» зазначив, що рішення про блокування трибуни ВР опозиція ухвалюватиме після голосування щодо «київського» питання. «Треба буде блокувати — блокуватимемо. Треба буде залишатися — залишимось. Треба буде розійтися по всьому Києву від хати до хати, людям розказувати правду і піднімати людей на подальші акції протесту. Сьогодні нас багато, але нас має бути ще більше», — закликав Тягнибок.

У кулуарах під час перерви у ВР подейкували, що Партія регіонів через своїх посередників пропонує призначити вибори мера Києва не в червні, як хоче опозиція, а в липні, щоб у період відпусток і студентських канікул переобрати Олександра Попова голосами «бабушок». Лідери опозиції, у свою чергу, стоять на тому, щоб блокувати трибуну, якщо вибори не будуть призначені на 2 червня.

Стосовно поставленого на порядок денний скасування пенсійної реформи, для прийняття якого не вистачило шести голосів (проголосували 220 із 405 зареєстрованих у залі), то Яценюк під час виступу зауважив, що українській політиці не вистачає чесності. По–перше, є кілька законопроектів щодо скасування пенсійної реформи, і проект опозиції кращий, ніж у комуністів, тому що відновлює всі права пенсіонерів, які урізав призначений голосами комуністів уряд Азарова. По–друге, Яценюк пояснив, що це питання постало на порядку денному не через те, що комуністи так хочуть скасування пенсійної реформи, а через те, що між комуністами і Партією регіонів існує таємна угода — ви нам дайте включити в порядок денний скасування пенсійної реформи, а ми потім з вами почнемо голосувати». Але «піарщицьке» скасування пенсійної реформи заплановано ПР і комуністами лише у першому читанні, далі, за словами Яценюка, справа не піде.

«Комуністи, що ж ви брешете? Коли ж ви припинете брати гроші від Партії регіонів?» — звернувся до представників КПУ Арсеній Яценюк. Він також зауважив, що опозиція зібрала підписи за відставку уряду Азарова, який приймав «ганебну пенсійну реформу», і закликав Рибака включити це питання відставки уряду до порядку денного.

 

ДЕМОНСТРАЦІЯ

Комуністичний ігнор Голодомору

Учора Верховна Рада України не підтримала пропозицію внести до порядку денного проект постанови «Про 80–ті роковини Голодомору в Україні і вшанування пам’яті жертв геноциду української нації».

За внесення проекту постанови проголосували 210 депутатів за необхідних 226.

Зокрема, від Партії регіонів цю пропозицію підтримали 26 депутатів, з «Батьківщини» — 89, «УДАРу» — 39, «Свободи» — 36, 20 позафракційних. У повному складі не голосувала фракція КПУ.

У відповідь на провал постанови, який висвітився на табло, опозиціонери почали скандувати на адресу «регіоналів» і комуністів: «Фашисти!»

Після цього за пропозицією «свободівця» Олексія Кайди була оголошена хвилина мовчання в пам’ять по жертвах Голодомору.

Зі своїх місць, наступаючи на сором, не піднялися лише комуністи.

Перший віце–спікер Ігор Калетнік теж залишився сидіти на місці.

Під тиском опозиції Голова ВР Володимир Рибак поставив пропозицію про внесення проекту постанови до порядку денного на переголосування. З тих, хто бойкотував рішення в першому голосуванні, «схаменулося» лише п’ятеро, — «за» проголосувало лише 215 нардепів…

У більшості кажуть, що голосуватимуть за постанову лише після рішення суду.